26 februari 2008

Gemeente redt

Vorige week demonstreerden de supporters van ADO Den Haag. Hun club heeft miljoenen aan schulden opgebouwd, en dreigt failliet te gaan. Op naar het stadshuis dus: de gemeente moet de club redden. Waarom? Dat viel te lezen op hun spanddoeken: 'zonder geld komt er geweld.'

De Arnhemse voetbalclub Vitesse klaagt dat de gemeente haar de nek omdraait, omdat ze niet even 5,5 miljoen euro schuld willen kwijtschelden. In Utrecht mocht de gemeente al eerder bijspringen. Daarnaast betalen alle gemeentes mee aan de beveiliging bij voetbalwedstrijden: wie naar een disco gaat betaalt zelf voor de security, maar voetballiefhebbers krijgen daar overheidssteun voor.

Op het eerste gezicht is het raar dat profclubs bij de gemeente komen bedelen. Je bent toch een bedrijf? Dan moet je een goede bedrijfsvoering hebben, anders ga je failliet. Blijkbaar hebben al die boze ADO-supporters jarenlang te weinig voor hun seizoenskaart betaald. Als ze al dat uitgespaarde geld alsnog bij elkaar leggen, is de club ook gered. De supermarkt om de hoek moet het ook rooien zonder steun van de gemeente.

Die redenering gaat echter voorbij aan het grote belang van de voetbalclubs voor de identificatie die de fans hebben met hun stad. Bovendien, zo voeren de supporters aan: het plaatselijke poppodium krijgt ook subsidie. Dat het poppodium vervolgens aan het wankele infuus van de overheid hangt, en ongeveer om het jaar moet vrezen voor het voortbestaan, zeggen ze er niet bij.

Voetbal is, of voetbalhaters dat nou leuk vinden of niet, belangrijk. Te belangrijk om aan voetbalbestuurders over te laten, want die helpen keer op keer hun clubs financieel in de problemen, blijkbaar in de zekerheid dat de gemeente wel bijspringt als het puntje bij het paaltje komt.

Dat moet dan maar. Maar wie betaalt, bepaalt: dan ook geen zelfstandig bedrijf meer zijn. Vitesse, ADO en FC Utrecht moeten maar gewoon gemeenteonderdeel worden, net als de vuilnisophaaldienst dat vroeger was. Het mooie is dat iedereen dan onder de CAO voor gemeente ambtenaren valt. Een voetballer is vrijwel altijd een laagopgeleide arbeidskracht. En verdient dan ook niet meer dan een vuilnisman.

15 februari 2008

Linkdump: Privacy

Vandaag geen postje, maar een linkdump. Ik zou graag zien dat jullie kennis nemen van het volgende verhaal. Lees ze, en prettig weekend!

07 februari 2008

Waarde Zuiderburen,

gisteren was ik op bezoek bij Rintelman. Hij is nog van de oude stempel, en heeft dus nog een televisie. Verwonderd nam ik kennis van dit merkwaardige apparaat uit de vorige eeuw.

Al 'zappend' met de 'afstandsbediening' (je mag niet zelf bepalen waar je naar kijkt, maar moet kiezen uit een beperkt aantal kanalen. Denk aan Youtube met tien filmpjes erop, waarvan de helft reclame), kwam ik bij een nieuwsuitzending van een van uw stations.

Er was goed nieuws! Het is payback time!

Nederlanders zijn vrijwel zonder uitzondering gek op Belgen, voornamelijk vanuit een misplaatste zelfhaat. U kunt er zo lekker eten, meneer, en ze praten er zo mooi. Welnu, waarde Zuiderburen: niet ik. Zoals uit de link hierboven blijkt, wordt Nederland steeds vaker overspoeld door onwenselijke Belgische shit.

Uw duikers verdrinken op mijn favoriete duikstekken. Uw kazen zijn vies. Urbanus is niet grappig, Herman Brusselmans kan niet schrijven, Goedele Liekens is niet sexy. Uw pseudo-hippe rock- en elektrobandjes hebben al jaren niets interessants meer gedaan. Jullie hebben gewonnen, toen met de tiendaagse veldtocht, oké? Het introduceren van de Jumpstyle was dus nergens voor nodig.

Maar goed, waar het dus om ging. Jullie land is binnenkort iets typisch Nederlands rijker. De Bond Tegen het Vloeken. Veel plezier ermee.

06 februari 2008

Burger

Hoera! Er was al een petitie tegen het burger-initiatief dat vond dat de horeca wel om twee uur dicht kon, maar nu is er ook een tegen-burger-initiatief. Volgt u het nog?

De Nederlandse staatsvorm kent het zogeheten burger-initiatief: elke oetlul die genoeg handtekeningen bij elkaar kan sprokkelen, mag zijn onderwerp in de Tweede Kamer laten bespreken, en die moet daar dan een standpunt over innemen.

Het benodigde aantal stemmen is natuurlijk veel te laag: 40.000. Een beetje weblog kan zo elke week een nieuw initiatief starten, bedrijven kunnen handtekeningen kopen, enzovoort. Gek genoeg zijn deze tegengestelde handtekeningenacties pas het eerste teken dat een schoonheidsfoutje in de aanpak zat; ik had dat al veel eerder verwacht.

Wat zien we echter in de wettelijke grenzen aan dit abjecte machtsmiddel? 'Uw voorstel mag niet indruisen tegen in ons land diep gewortelde normen en waarden.' Wat betekent dat nou weer? Homohaat is een in dit land diep gewortelde norm, maar daar mag je blijkbaar niet tegen zijn. Het is voor mij een volkomen vanzelfsprekende waarde dat een horeca-ondernemer zelf mag weten hoe laat hij zijn toko dichtgooit, zolang de buurt er geen last van heeft. Hoeveel plaatselijke overheden delen dat inzicht?

Misschien moet ik mijn burgerinitiatief voor het afschaffen van het burgerinitiatief toch maar eens uit gaan voeren.

04 februari 2008

Stel nou...

...dat Joran inderdaad jokte tegenover de undercovert? Of dat de rechter van mening is dat er ondanks dat filmpje onvoldoende bewijs is om hem de bak in te gooien?

Hoe moet het dan verder met Joran? Hij zal zijn leven niet meer zeker zijn, en zelfs de mensen die hem niet dood willen maken, hebben allemaal kunnen zien wat een naar, gewetenloos klootzakje de jonge Van der Sloot is.

Emigreren naar een ver, ver land waar de Amerikaanse televisie niet is doorgedrongen? Misschien is Saoudi-Arabië een idee, daar doen ze niet zo moeilijk over vrouwonvriendelijkheid.