30 april 2008

Koningshuisdag

Hoera, hoera, het is weer feest. Wijlen prinses Juliana zou jarig zijn geweest, dus we moeten ons allemaal gedragen als onderdaan, vandaag.

Extra onderdanig zijn natuurlijk de burgers die de koningin op bezoek krijgen. Wie dit blog vaker leest, weet dat Iknik en ik het niet zo hebben op de monarchie in het algemeen en de Oranjes in het bijzonder. Juist daarom ben ik groot voorstander van Koninginnedag.

Vandaag stukje Franeker gezien op televisie. Heerlijk! Zeemannenkoor, ijsbaanveger, Maxima verplicht een stukje schaatsen. Overal lelijke en domme mensen met hun huisnijverheid, klompendansjes en spuitjeslucht. De kleinburgelijke kneuterigheid ten top!

Die Oranjes haten het, dat zie je zo. Met net iets te krampachtige grijnzen liepen ze rond. Badinerend klopte Constantijn een burger op de rug. Die was er dolgelukkig mee: als hij een staart had, zou 'ie kwispelen. Geen wonder dat het Koningshuis zich gedraagt als de boven ons gestelden - zij zien hoe enthousiast het proletariaat zich onder hen stelt. De arbeider die zijn kunstje komt doen, als een peuter die enthousiast zijn drolt toont aan moeder.

Al ergerend en neerkijkend op het plebs worstelden ze zich door de naar oranjebitter meurende Friezen heen. 'Eén dag per jaar', zag je ze denken. 'Godzijdank hoeft het maar één dag per jaar.' Ik gun het de Oranjes van harte.

18 april 2008

De apenrots

De PvdA wil dat 40% van alle topfuncties bezet wordt door vrouwen. Anders, zo dreigt kamerlid Paul Kalma, ontbinden we de boel.

Wat ik me afvraag: wat zijn nou precies de kwaliteiten van een goede topbestuurder? En hoe rechtvaardigen die zijn of haar topsalaris? Bij een topspits is vrij helder of hij het goed of slecht doet: te weinig doelpunten betekent oprotten. In het bedrijfsleven is die relatie tussen talent, prestatie en beloning volkomen onduidelijk voor leken als ik.

Dat roept dan vervolgens de vraag op waarom er zoveel vrouwen aan de top moeten komen. Dat is uiteraard leuk voor die paar vrouwen, maar de top is per definitie klein, anders was het geen top maar een plateau.

Hebben andere vrouwen er baat bij? Dat lijkt de eigenlijke bedoeling te zijn. Zo van 'Truusje is CEO bij Baan, dus ik kan ook een goeie baan krijgen?'. Ik zou graag zien dat Kalma dit effect aannemelijk maakt voor we de wet gaan veranderen.

Voor de bedrijven maakt het niets uit, getuige de ervaringen in Noorwegen. Dit onderschrijft natuurlijk mijn vermoeden dat het sowieso niet uitmaakt wie er de baas is. Zou het slechter gaan met ABN-Amro als het geleid werd door, zeg, een vrouwtjesbonobo, in plaats van Rijkman Groenink? Het imago zou in elk geval beter zijn.

Als mijn vermoeden klopt, dan is het natuurlijk onzinnig om te roepen dat er meer vrouwen aan de top moeten zitten. We laten het personeel van de bedrijven gewoon jaarlijks lootjes trekken over wie de baas mag zijn. Met behoud van het huidige salaris. Dat zou pas ècht emanciperend werken.

16 april 2008

Volkerts in Venray

De gemeente Venray heeft groot gelijk. Waarom zouden zij op moeten komen voor het belang van bedrijven die dierproeven doen? Laat maar fijn iemand anders de dreigementen krijgen.

Eerder had natuurlijk de projectontwikkelaar al gelijk. Hij is er om projecten te ontwikkelen, niet om namens heel Nederland zijn poot stijf te houden tegen de Volkerts.

En dus komt Henk Kamp erg hypocriet over als hij klaagt over een 'aanmoediging voor de activisten om door te gaan met hun misdadige gedrag', en Venray slappe knieën verwijt. Hij gaat niet bij zijn bevriende VVD-burgemeesters lobbyën om te vragen of er in Rotterdam of Leiden misschien wèl plek is.

Want die bedanken voor de eer, om dezelfde goede reden. Waarom zouden uitgerekend zij de sjaak moeten zijn? Ze zijn daar gek. Voor je het weet staat het gajes met opgegraven lijken of molotovcocktails in je voortuin.

En dat is precies de reden dat het zo stil is in Nederland. Over Wilders durft iedereen een grote bek te hebben, want Wilders zal je huis niet in de fik steken. Maar waar blijft de massale veroordeling van universiteiten, ziekenhuizen en bedrijfsleven voor deze actie? Waarom spuugt Ronald Plasterk, die nota bene zelf nog dierproeven heeft gedaan, geen vuur?

Omdat universiteiten niet teveel aandacht willen voor hun dierproeven. Omdat een club als het LUMC wel graag opschept over hoeveel goeds ze hebben gedaan voor Duchenne-patienten. Maar dat dat nooit had gekund zonder proefdieren, houden ze stil. Omdat de chemische industrie, die binnenkort miljoenen proefdieren gaat verstoken voor REACH, al bang genoeg is voor haar reputatie.

En dus kruipen de testers dieper in hun laboratoria, waar prikkeldraad al standaard is. Wat het idee versterkt dat er daar dingen gebeuren die niet deugen. En dus houden ze er nog meer hun mond over. En dus winnen de Volkerts.

02 april 2008

Beste Yolanthe,

Normaal gesproken zou het nieuws over Georgina helemaal langs me heen zijn gegaan. Andere wereld, en zo. Maar dit gebeurde toevallig in Leiden, en een aantal van mijn vaste kroeggenoten zaten er met hun literaire snufferds bovenop.

Zodoende.

Dan nog zou het me helemaal niets hebben kunnen schelen. Hier speelt het 'Andere Wereld' element sterk. Het liefdesleven van Georgina Verbaan boeit mij een stuk minder dan, om maar iets obscuurs te noemen, Tie-2 gfp-muizen.

Maar, wat blijkt nu? Zij laat Jort Kelder (waarom wéét ik dat die twee wat hadden? Interesseert me geen fuck) achter. Voor een wetenschapsjournalist! Ik en mijn collega's zijn geen saaie droogkloten die de hele tijd met de neus in Pubmed zitten, wij zijn geiler dan Jort Kelder! Wij krijgen één van de begeerlijkste vrouwen van Nederland!

Dat wil jij natuurlijk ook. Snap ik best. Jantje Smit, leuk geld, maar die palingwalm, hè. En die kutmuziek. Tijd om de trend te volgen die Georgina uitzet!

Ik heb slecht nieuws voor je, en goed nieuws. Het slechte nieuws: Karel Knip en Hans van Maanen zijn te oud. Govert Schilling, Simon Rozendaal en Bruno van Wayenburg zijn al aan de vrouw. Hester van Santen en Malou van Hintum zijn zelf vrouw. Maar ik ben nog single.

Tenminste, zolang het nog duurt, met mijn nieuwe sex-appeal. Laat je snel een berichtje voor me achter?