02 oktober 2004

Voetbal

Veel mensen hebben de neiging om conflicten in de wereld te reduceren tot een voetbalwedstrijd. Binnen een afgebakend gebied gaan twee partijen elkaar te lijf. Je bent voor één van beide partijen, die je de Goeden noemt, en tegen de andere. Dat zijn namelijk de Slechten. Als de Slechten een overtreding maken schreeuw je moord en brand, als ze scoren was het buitenspel en als ze winnen is het onverdiend. De Goeden, daarentegen, hebben er zonder meer recht op om te winnen. Als ze daar smerige tackles en buitenspeldoelpunten voor nodig hebben, dan heiligt het doel de middelen.

De wedstrijd tussen Sporting Israel en FC De Palestijnen zit al ruim in blessuretijd. Beide ploegen hebben een fanatieke aanhang. Hoewel veel van de supporters alleen de samenvatting zien die ’s avonds tijdens het Achtuurjournaal de revue passeert, steunen ze hun kluppie door dik en dun en gunnen ze de tegenstander het licht in de ogen niet. Dat beide elftallen zo druk zijn met het maken van harde overtredingen dat het weinig meer met voetbal te maken heeft, interesseert ze niet. Meningen hebben is hip, meningen onderbouwen is vreselijk passé.

In een land waar iedereen eigenlijk veel te weinig tijd heeft om te luisteren naar een verhaal dat langer duurt dan twee minuten, laat staan om zo’n verhaal te bedenken en ten gehore te brengen, is de fastfood-mening een uitkomst. Je wipt naar binnen bij je favoriete opinieboer, neemt een hapje van de oneliner van de week, proeft wat van de nieuwste soundbite, je laat het tien seconden bezinken en kiest je favoriet.

Met je Mening Omtrent Recente Gebeurtenissen onder de arm ga je verder met shoppen. Langs de kledingzaak om weer even up-to-date te worden volgens de laatste mode, dan een bezoekje aan de reliboer voor recente mystieke noviteiten, een nieuwe hippe ringtone fetchen bij de belwinkel, wat nieuwe weetjes voor feesten en partijen opduiken in de Triviorama, en tot slot even bij de platenwinkel langs om de nieuwste CD van je favo artiest te kopen. En zo ben je voor de komende paar weken weer verzekerd van een identiteit.