04 oktober 2004

Nederlanders

De KRO is op zoek naar de Grootste Nederlander aller tijden. Op zich geen onaardig idee, maar nu is men van mening dat onze vaderlandse geschiedenis zo weinig groten kent, dat Anne Frank dan maar genaturaliseerd moet worden. Achteraf. Terwijl duizenden asielzoekers die hier in Nederland zitten te wachten op een verblijfsvergunning vrolijk genegeerd worden door de KRO’ers, moet een meisje dat symbool staat voor de waanzin in wiens naam miljoenen joden de gaskamers in werden gejaagd vooral het Nederlanderschap krijgen, omdat ze anders niet in de format van een televisieprogramma past. Niet de nagedachtenis aan de één van de gruwelijkste oorlogen uit de wereldgeschiedenis staat hier centraal, maar de botte, nietsontziende kneuterigheid van een groep televisieminnende Nederlanders. Ik durf te wedden dat hun belangrijkste argument is dat Anne Frank het Nederlanderschap hardstikke gezellig had gevonden.

Sommige mensen kunnen heel moeilijk accepteren dat hun eigen dagelijkse beslommeringen misschien wel schrikbarend irrelevant zijn of waren voor mensen die wel iets anders aan hun hoofd hebben of hadden dan wat er vanavond op tv komt.

Maakt het uit wie de Grootste Nederlander aller tijden is? Nee, natuurlijk niet. Maar een beetje historisch besef doet geen zeer, en als mensen alleen maar te porren zijn voor een geschiedenisles als daar een televisieprogramma aan vast hangt dan kan dat weinig kwaad. Maar ik vraag me af wat voor geestesziekte ervoor zorgt dat mensen vinden dat ze iemand zestig jaar na haar overlijden moeten lastigvallen met dit soort getrut.

Bovendien riekt het naar valsspelen. Als Anne Frank genaturaliseerd mag worden, waarom leasen we Mahatma Gandhi dan niet gewoon? Zelf kan hij niet meer protesteren, en met India valt vast wel het één en ander te bekonkelen. We leggen meneer Singh gewoon uit dat onze grote helden het gewoon nét niet hebben en dat er toevallig wel een avondvullend televisieprogramma op het spel staat. En dat ze hem terugkrijgen zodra de verkiezing achter de rug is. Daar kan de Indiase premier niet tegen zijn. Tenzij ons televisiegenot hem volkomen koud laat, maar dat kunnen we ons met de beste wil van de wereld toch niet voorstellen.