25 april 2007

Kindermishandeling

Brekend nieuws: Nederlandse kinderen worden ongeveer twee keer zo vaak mishandeld als Amerikaanse kids. Op zich lagen de twee onderzoeken meer dan 50% uit elkaar, en kan je je afvragen wat de marge was geweest als er nog een derde studie was gedaan.

Het doet ook denken aan een eerder onderzoek: Nederlandse kinderen zijn veel gelukkiger dan Amerikaanse kinderen. Zou Maddox dan toch gelijk hebben?

Of is het gewoon zo dat er de godganse tijd rapporten worden uitgepoept, zonder dat iemand in staat is ze te duiden? De Trouw noemt de verschillen, en de verklaring ervoor, en legt zelfs uit hoe de onderzoekers aan die cijfers zijn gekomen.

Maar duiden, ho maar. Krijgen 'professionals' alle kindermishandeling mee? Is rapportage door kinderen zelf betrouwbaar? Hoe groot moet een steekproef zijn? Als volgens de definitie één op de drie pubers mishandeld wordt, is de definitie dan wel goed? Wat moet ik hier nu mee?

Ik zie helemaal voor me hoe de journalisten van de 'kwaliteitspers' met deze vragen worstelen. Die gaan natuurlijk allemaal chagrijnig naar huis, vanavond. Afreageren op hun kind.

Update: hier het resultaat van mijn uitzoekwerk.

1 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Het is inderdaad vooral de journalist die het niet snapt en daar krijg je rare conclusies van.

25 april 2007 om 11:01  

Een reactie posten

<< Home