05 oktober 2004

Kiezen

Het is het stokpaardje van Thom de Graaf, minister van Bestuurlijke Vernieuwing: het nieuwe kiesstelsel. Persoonlijk ben ik niet voor, omdat er geen problemen bestaan waarvoor het stelsel een oplossing zou kunnen zijn. De Graaf denkt dat mensen zich meer betrokken voelen bij de politiek als ze gedwongen worden te stemmen op een kandidaat die kan meepraten over de hondenpoepproblematiek in hun buurt. Dat het kiezers ook binnen het huidige stelsel volkomen vrij staat om op een regionale kandidaat te stemmen ontgaat hem blijkbaar, en dat de afstand tussen Den Haag en het volk misschien wel meer met elitarisme en gekonkel te maken heeft dan met het kiesstelsel blijkbaar ook.

Dat is een makkelijke beschuldiging, daarom zal ik een voorbeeld geven: Jaap de Hoop Scheffer. Was minister van buitenlandse zaken, nu opperhoofd van de NAVO. Vlak voor zijn overstap dreigde hij te struikelen, omdat hij iets doms had gedaan: op de vraag van een Kamerlid of Nederland had geholpen bij het ronselen van Iraki’s die voor de nieuwe Irakese regering moesten gaan werken antwoordde Jaap met "nee". Dat had "ja" moeten zijn, en De Hoop Scheffer wist dat.

Wij noemen dat liegen, D’66 niet. Dat zei: "Jaap heeft de kamer inadequaat geïnformeerd". Prachtige woordgymnastiek, maar als je denkt dat je mensen dergelijke quatsch op de mouw kunt spelden heb je geen hoge pet van ze op. Waarom niet gewoon zeggen dat Jaap inderdaad dom was geweest, maar dat hij nu eenmaal baas van de NAVO ging worden en dat het in ieders belang was om hem niet vlak voor de finish nog even te tackelen? Dat is duidelijk en eerlijk.

Nu is het natuurlijk niet zo dat D’66 de enige politieke partij ter wereld is die wel eens grote onzin loopt te verkopen. Maar het feit blijft dat de afstand tussen burger en politiek groter wordt naarmate er meer poep gepraat wordt, en dat op dat vlak nog best wat winst te behalen valt. Het kiesstelsel van De Graaf is spielerei, gezwets, poppenkast. En een minister die denkt dat mensen dat niet doorhebben, staat héél ver van die mensen af.