26 augustus 2006

Steuntrekkers

Ze stinken. Ze zitten meestal met z’n velen opgepropt in kleine ruimtes, en er zijn hele gebieden in Nederland waar het er van krioelt. Ze zijn onhygiënisch, ze verspreiden ziektes en ze doen hele dagen niets anders dan maar een beetje rondhangen. En ze leven op kosten van de Staat.

Want denk niet dat de intensieve veehouderij dankzij de vele efficiencyslagen die het de afgelopen jaren heeft gemaakt ineens rendabel is. Welnee. Kippen die ploffen, kuikens die versnipperd worden, varkens die zonder verdoving gecastreerd worden, het zijn natuurlijk lovenswaardige bezuinigingsmethodes, maar ze dienen enkel om de kosten te drukken. Zonder staatssteun zouden intensieve veehouders zouden zichzelf nooit kunnen bedruipen.

Gelukkig hebben we een overheid die prioriteiten weet te stellen. Gezondheidszorg, milieu en onderwijs, daar kan best op bezuinigd worden. Maar melk en vlees? Dat moet en zal gesubsidieerd. Want stel je toch eens voor dat de staatssteun voor de intensieve landbouw zou vervallen! Dan zou, dan zou…

…dan zouden we melk en vlees uit het buitenland halen, waarschijnlijk zonder dat het significant duurder wordt. Dan zou een enorme lap Nederlandse grond ineens beschikbaar komen voor recreatie, bewoning en bedrijvigheid. Dan zouden we de miljarden subsidie-euro’s kunnen besteden aan iets anders.

We zouden een deel van de boeren de mogelijkheid kunnen bieden in ruil voor staatssteun extensieve veeteelt te bedrijven, een boerderijcamping te bestieren, een mooi oud graangewas te telen, en andere functies te vervullen om het cultuurlandschap in stand te houden. Op die manier maken we van tien procent van het landbouwarsenaal een mix van toeristisch gebied en gespecialiseerde (biologische) veeteelt en akkerbouw, terwijl de rest van de grond wordt gebruikt voor andere zinnige dingen.

Het is allemaal luchtfietserij natuurlijk, zolang boerenpartij CDA het voor het zeggen heeft, maar het zou zo’n prachtige win-win situatie zijn. Bijkomend voordeel is bovendien dat onze tere zieltjes dan niet meer blootgesteld kunnen worden aan akelige beelden van Nederlandse veemarkten. Want onzichtbare massaslachting okee, maar expliciete beelden van een koe die geschopt wordt? Dat gaat natuurlijk veel te ver.

2 Reacties:

Blogger TheBuke zei...

Hoe zit het met jullie en geencommentaar.nl? Komen al jullie stukjes hier ook op die site te staan?

27 augustus 2006 om 17:25  
Blogger Iknik zei...

Niet allemaal. Sommige stukjes posten we hier en op geencommentaar.

27 augustus 2006 om 20:09  

Een reactie posten

<< Home