01 mei 2007

Leve de koning

Prins Harry gaat, op eigen verzoek, uitgezonden worden naar Irak. Het kostte wat moeite, want bloed vergieten is één, maar blauw bloed laat je toch niet zomaar wegsijpelen in het hete woestijnzand. Toch gaat de koninklijke tankcommandant uiteindelijk naar Basra. Hij wel.

Ik kan me niet herinneren dat Willem-Alexander riep “Geef mij een paard!” toen er Nederlanders werden uitgezonden naar Afghanistan, of dat hij in legertenue bij de kazerne verscheen toen we politieke steun gingen verlenen in Irak. Dat terwijl hij het jaarlijkse zakloopfestijn wel mooi zou kunnen ontlopen door een paar jaar in een schuttersputje te gaan zitten.

Goed, voor zijn populariteit hoeft de prins het niet te doen – vraag me niet waarom, want ik ben die ene republikein in de groep van zeven Nederlanders – maar het zou toch een mooi gebaar zijn. Het Koninklijk Huis heeft sinds Maurits niets dan lafbekken voortgebracht, die met de staart tussen de benen vluchtten zodra er stront aan de knikker was.

En waar ben je nu eigenlijk prins voor? Zijne Koninklijke Hoogheid is ongetwijfeld bijzonder intelligent en capabel, maar dat zijn wel meer mensen. Zijn unique selling point is dat hij symbool staat voor een heel land; hij is bijna net zo’n icoon als Johan Cruijff, alleen heeft die er iets voor moeten doen.

En Willem-Alexander zal in zijn jeugd toch de nodige geschiedenislessen hebben gehad. Het kan haast niet anders dan dat hij als jongetje droomde van veldslagen waarbij hij, geharnast en gezeten op een fier ros, zijn mannen aanspoorde de vijand te vermorzelen, voor volk en vaderland. Goed, in je met hillbilly armor versterkte Humvee door de woestijn crossen heeft misschien niet dezelfde romantiek, maar het principe is hetzelfde: je vecht voor je land, en met een beetje mazzel verdien je eeuwige roem door te sterven in het harnas.

Nog een reden om tegen het koningshuis te zijn: alle dingen die het vroeger nog een beetje sjeu gaven, zijn verdwenen.

2 Reacties:

Blogger bouke zei...

Prins Willem Alexander is wel wat ouder dan prins Harry. De diensttijd van Wim-LEx zit er al op hij heeft vrouw en kinderen en een echte baan dus zo vreemd vind ik het niet dat iemand van 40 er voor kiest om niet te gaan vechten. Voor de rest ben ik het wel met je eens

2 mei 2007 om 18:44  
Blogger Wouter zei...

Vrouw en kinderen? Wat is dat voor een kutsmoes. Er zijn zat koninklijke telgen die 40 hoogheerlijke jaren oud het leven lieten voor volk en vaderland.

Bizar dat we de vrouwskapitein terug hebben laten kruipen achter het wiel, nadat ze het schip over de hoofden van alle passagiers in de laatste roeiboot had verlaten. Ze liet haar pootjes niet eens hangen.

Het enige waarvoor een koning die niet besturen kan/mag goed is, is de oorlog, ofwel als briljant strateeg, ofwel als glorieus aanvoerder, stervend in de modder na een frontale charge.

Daarvoor zou ik op 30 april nog wel een keertje willen proosten. Dat zijne koninklijke hoogheid Harrie bedolven moge worden onder de zelfmoordkamelenbeffers! Zoiets heeft dat Habsburgse huis hard nodig.

2 mei 2007 om 21:43  

Een reactie posten

<< Home