17 mei 2005

Televisie

Wat moet Medy van der Laan geschrokken zijn toen ze hoorde wat haar partij uit het vuur had gesleept, nadat een kleine crisis de coalitiegenoten naar de onderhandelingstafel had gedreven. Had ze zich net verheugd op vier jaar jaknikken, moet ze ineens het omroepbestel hervormen. Dus komt ze nu met het baanbrekende plan om de omroepen wat geld af te pakken en mompelt ze iets over internet. Het enige nieuwe is het idee voor een jongerenzender.

Als het aan Van der Laan ligt, mogen stichtingen met voldoende achterban op de publieke netten uitzenden, mits ze als doel hebben iets bij te dragen aan publieke televisie. Klinkt bekend? Dat kan kloppen, het enige verschil met het huidige bestel is dat de stichtingen omroepvereniging heten. Voor amusement is geen plaats, maar wie bepaalt wat het verschil is tussen gewoon amusement en educatief, maatschappelijk verantwoord of politiek inhoudelijk amusement is niet duidelijk. Er zal wel een commissie in het leven geroepen worden, bestaande uit uitgerangeerde wijze mannen en vrouwen die hun pensioengat nog moeten dichten.

Het idee van een publieke zender is dat er programma’s worden uitgezonden die interessant zijn voor een deel van de bevolking, maar commercieel niet aantrekkelijk. In dat licht is het prima dat Van der Laan het soort amusement dat het prima zou doen op RTL4 bij de publieke omroepen weg wil halen, maar zoiets kost geld. Educatieve en opiniërende programma’s doen het minder goed, trekken minder kijkers en brengen minder reclamegeld in het laatje. Als het budget dan ook nog eens wordt gehalveerd, lijkt het risico dat de publieke zender een soort non-stop Teleac wordt reëel.

Willen we publieke zenders of niet? Zo ja, dan moeten we in de buidel tasten om de publieke omroepen de gelegenheid te geven programma’s te maken met een maatschappelijke functie. Liefst zonder reclameblokken tussendoor, want dat is sowieso een vorm van oneerlijke concurrentie ten opzichte van de commerciëlen. Zo nee, dan moeten we ze afschaffen en ons tevreden stellen met het amusement van John de Mol en consorten. Het is jammer dat Van der Laan deze keuze niet durft te maken.