22 april 2005

Grondwet

Maak deze slagzin af: Als we politici als Boris Dittrich moeten geloven, is het ontzettend belangrijk dat we op 1 juni vóór de Europese grondwet stemmen…

Insturen kan tot morgen, de winnaar mag een onderwerp voor een column bedenken. Tot zover de obligate maar nog steeds bevredigende sneer richting D66.

Een grondwet is alleen maar belangrijk binnen een staat, of iets vergelijkbaars. Een Europese grondwet is alleen maar zinvol als de EU van plan is een federatie te vormen, of iets wat daar op lijkt. Politici die voorstander zijn van de grondwet zullen dat nooit met zoveel woorden zeggen, omdat ze heel goed weten dat de Europese burger niet bepaald opgewonden raakt van de gedachte van een Europese superstaat.

En wat de voorstanders van de grondwet ook zeggen, wie liever niet heeft dat de EU nog meer invloed krijgt op het beleid van de afzonderlijke lidstaten, doet er goed aan om in juni tegen te stemmen. Politici mogen moord en brand schreeuwen, er gaan geen rampen plaatsvinden als de grondwet wordt getorpedeerd. Als we mazzel hebben gaat er juist nagedacht worden over de toekomst van Europa.

Als de Europese burger ergens iets over te zeggen moet hebben, dan is het wel over de vraag wie hem van alles mag verbieden, verplichten, geven en afpakken. Laten we dat aan Europa over, of houden we het liever dicht bij huis? Mag Cyprus invloed hebben op de hoogte van onze pensioenen? Willen we Frankrijk laten meedenken over de stroom die uit onze stopcontacten komt?

Sommige mensen beweren dat het referendum daar helemaal niet over gaat, en ze hebben ongelijk. Er zijn mensen die beweren dat verregaande Europese integratie een voldongen feit is, en ook dat is onzin. De EU is gemaakt door mensen, en mensen kunnen haar hervormen. Een stap terug, naar een EU met minder invloed, die zich met minder dingen bemoeit, is net zozeer een optie als een Europese federatie met een grondwet. En zolang mensen niet gevraagd wordt wat ze vinden van de eerste optie, staat het ze volkomen vrij om te stemmen tegen alles wat tot optie twee leidt.