29 april 2005

Filibuster

De grondwet van de Verenigde Staten is geschreven door mensen die vrijheid hoog in het vaandel hadden staan, en Amerika is ook vandaag de dag een vrij en democratisch land. Dat is onder andere terug te zien in de Amerikaanse senaat. Omdat de vrijheid van meningsuiting onder geen beding beperkt mag worden, staat het senatoren vrij een speech te houden over ieder onderwerp dat ze maar kunnen bedenken, en zo lang als ze maar willen.

Dat dit het mogelijk maakt om met een groep mensen de senaat te jennen door stemming over een bepaald onderwerp ad infinitum te vertragen, wekt geen verbazing. Maar het is één van de mooiste vormen van pesterij die er bestaat, en ik vind het gruwelijk jammer dat een Nederlandse politicus die vijf minuten langer spreekt dan de bedoeling was op de vingers wordt getikt door meneer of mevrouw de voorzitter. Nee, dan Amerika: in 1935 las senator Huey Long 15 uur lang voor uit het telefoonboek en het record filibusteren staat op naam van Strom Thurmond, die in 1957 maar liefst 24 uur en 18 minuten lang aan het woord was.

Inmiddels is de filibuster een procedure geworden, een papieren tijger waarbij niet daadwerkelijk urenlang gedebatteerd hoeft te worden. Daarmee is de boel al behoorlijk afgezwakt: traineren is natuurlijk alleen maar stoer als je inderdaad het spreekgestoelte moet beklimmen, wetend dat het besluit waar jij zo tegen bent niet genomen wordt zolang je maar lult, maakt niet uit waarover. Maar nu dreigt het prachtige concept helemaal te verdwijnen, omdat de Republikeinen (die een ruime meerderheid hebben in de senaat) het wel gehad hebben met de Democraten. Die zijn het niet eens met de kandidaat-rechters die president Bush heeft voorgedragen en dreigen te filibusteren. De Republikeinen, op hun beurt, dreigen de hele filibuster af te schaffen.

Ik, op mijn beurt, stel voor om de filibuster in zijn oorspronkelijke vorm op te nemen in het Nederlandse politieke bestel. Het is een bloedmooie, bijna artistieke vorm van treiteren, en het lijkt zoveel op sport dat het waarschijnlijk duizenden kijkers trekt.