07 oktober 2004

Muziek

In Amerika heet het RIAA, in Nederland BREIN. Frontsoldaten van het platenkartel dat zo lang alle marktwetten naast zich neer heeft mogen leggen dat het een heel verwrongen beeld heeft van hoe consumenten en producenten zich in een gezonde marktsituatie tot elkaar verhouden. Samen met grote bedrijven als Apple en Microsoft en soms gesteund door overheden doen de platenlabels krampachtig hun best om te blijven bepalen hoeveel muziek moet kosten. RIAA en BREIN doen daarbij het vuile werk.

De RIAA weet zich gesteund door de Digital Millennium Copyright Act (DMCA). Deze wet verbiedt het maken van kopieën van CD’s en DVD’s, én het omzeilen van kopieerbeveiligingen. Kopieën voor eigen gebruik niet uitgezonderd. De kans dat de RIAA mensen komt halen omdat ze een CD-tje hebben gebrand voor in de auto is natuurlijk minimaal, maar de wet maakt korte metten met het idee dat iets kopen betekent dat het je eigendom is.

BREIN loopt al jaren te roepen dat het opsporingsbevoegdheid wil, voorlopig gelukkig zonder resultaat. Want voor de goede orde: BREIN is belangenvereniging van bedrijven, geen overheidsinstelling. De stichting is voornamelijk betrokken bij acties tegen mensen die op grote schaal illegale CD’s en DVD’s verkopen, maar, zo meldt de nieuwssectie van de site: “BREIN let ook op de kleintjes”. Gelukkig maar, we zouden niet willen dat mensen die wel eens een MP3-tje downloaden niet bang hoeven te zijn dat een arrestatieteam hun huis komt binnenstormen.

Het probleem is ingewikkeld: CD-tjes kopiëren en illegaal downloaden is natuurlijk strafbaar. Het is stelen, en stelen mag niet. Maar ik zou graag wat dingen veranderd zien voordat ik BREIN ga aanmoedigen.

Ten eerste, marktwerking: platenlabels moeten voor een redelijke prijs licenties verkopen aan (internet)winkels, en zich verder niet bemoeien met de prijs die die winkel haar klanten gaat vragen. Doen ze nu wel. Ten tweede wil ik dat platenlabels ophouden met downloaders de schuld te geven van steeds absurdere bedragen aan winstderving. En ten derde? Ten derde wordt het jagen op piraten pas eerlijk als muzieklabels ophouden met het controleren van de prijs. Ook dat is namelijk stelen.

1 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

ik ken de initiatief nemer van www.daz.com (is een nederlander). Via deze site gaan zij proberen om de platenmaatschappijen wat meer 'weg te drukken'. Zie ook de mediaxchg die ze bij daz al hebben ingericht (mxchg.com)

9 juli 2007 om 17:00  

Een reactie posten

<< Home