20 mei 2005

Spot

Er zijn VVD’ers die wél weten hoe de Wet van Godwin luidt: “Als een discussie maar lang genoeg duurt, nadert de kans dat iemand refereert aan de nazi’s of aan Adolf Hitler één.” In veel discussiegroepen geldt daarom de regel dat de eerste deelnemer die zich hier aan schuldig maakt, automatisch heeft verloren.

De Europarlementariërs van de VVD kenden de wetmatigheid in ieder geval niet. Spotjes van de VVD’ers openden met beelden van de holocaust, Srebrenica en Madrid, waarna één van de parlementariërs uitlegde dat mensen vooral vóór de grondwet moeten stemmen.

De boodschap is niet dat er oorlog komt als mensen tegen de grondwet stemmen, zei fractieleider Jules Maaten. Dat was in elk geval een halve leugen, want als je niet primair tot doel hebt mensen bang te maken komt het niet in je hoofd op om joden onderweg naar het concentratiekamp, een pakhuis vol dode Bosniërs en een aan stukken gereten trein met dito reizigers te laten figureren in een politiek spotje. Maaten ontdekte tot zijn stomme verbazing dat vunzig effectbejag negatieve gevoelens oproept bij mensen, en men besloot de spotjes te schrappen. We willen immers een positieve discussie, aldus de Europarlementariër.

En zo wordt het steeds makkelijker om tegen de grondwet te zijn. Hoe meer overduidelijke onzin er uit de koker van de voorstanders komt, hoe logischer het wordt om “Nee” te stemmen. Dat is geen inhoudelijk argument, en ik weet ook wel dat het niet de schuld van de grondwet is dat de regering belastinggeld besteedt aan campagnes die tot doel hebben de belastingbetaler ervan te overtuigen dat hij op 1 juni vooral vóór moet stemmen. Maar als voorstanders van de grondwet de flauwekul met wagonladingen tegelijk blijven aanslepen, komt er een moment waarop inhoudelijke argumenten me gestolen kunnen worden.

Hoe harder de regeringspartijen - die niet door schijnen te hebben hoe impopulair ze zijn - roepen dat mensen vóór moeten stemmen, met de ene na de andere doorzichtige hyperbool als argument c.q. dreigement c.q. profetie, hoe minder echte argumenten ertoe zullen doen. En hoe meer mensen de grondwet uit pure balorigheid weg zullen stemmen.

2 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Het is toch duidelijk dat je tegen de grondwet moet stemmen als de voorstanders als beste argumenten de alleen maar grootste flauwekul kunnen aanvoeren?

23 mei 2005 om 10:11  
Anonymous Anoniem zei...

Ja, het is een minachting van de kiezers.

En bewijst bijna weer hoe dom referenda zijn.

En democratie. Maar dat terzijde ;)

24 mei 2005 om 11:18  

Een reactie posten

<< Home