21 januari 2006

Advies

Als minister Brinkhorst zijn zin krijgt, wordt de laatste fase van de privatisering van de energiemarkt binnenkort in gang gezet. Het elektriciteitsnet blijft in publieke handen, en de stroomboeren worden commercieel. De energiebedrijven zelf zien natuurlijk liever dat ook het netwerk vermarkt wordt, zodat ze concurrenten van hun stukje netwerk af kunnen pesten.

Daarom hebben ze adviesbureau IMSA in de arm genomen. Het bedrijf, geleid door Wouter van Dieren, publiceerde vorig jaar een manifest, noemt zichzelf onafhankelijk en krijgt van de vier grote energiebedrijven (Essent, Nuon, ENECO en Delta) een bonus van 1,7 miljoen euro als de splitsing van stroombedrijven en netwerk niet doorgaat. Dat is een dubbeltje per Nederlander.

Wat in het manifest staat, laat zich raden. Waarschijnlijk zoiets als dit: “Splitsing [van stroomnet en leveranciers] is een dure operatie”. Dit schrijft Van Dieren in oktober 2005 in het NRC, en ook:”Hoge energieprijzen (…) zijn een zegen voor duurzaamheid.”

Vandaag zegt Van Dieren in diezelfde krant dat zijn mening niet te koop is. In het contract tussen IMSA en de energiebedrijven staat weliswaar dat er geen resultaten gepubliceerd mogen worden die bij de financiers niet in goede aarde vallen, maar dat schijnt er allemaal bij te horen. En het dubbeltje van Van Dieren? Dat is een “investeringsbonus”.

Dat IMSA hoereert voor grote energiebedrijven moet het zelf weten. Dat het ondanks de overduidelijke belangenverstrengeling doodleuk beweert dat er niets aan de hand is, is een belediging voor de intelligentie van de burger, maar zo doorzichtig dat het ook wel weer een beetje lachwekkend is. En dat, in het geval dat de splitsing niet door zou gaan, alle Nederlanders tien eurocent moeten lappen om Van Dieren te belonen voor het feit dat de prijs van hun stroom kunstmatig hoog gehouden wordt is zo schunnig dat het eigenlijk wel weer het soort kutstreek is waar je om kunt lachen.

Maar dat de vier stroomboeren hun lobbyist niet hebben gezocht middels een advertentie of open sollicitatie, dat vind ik echt een rotstreek: ik zou het voor de helft van het geld hebben gedaan.

3 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Misschien had je gewoon een open sollicitatie moeten sturen?

21 januari 2006 om 21:48  
Blogger Iknik zei...

Sollicitatie, vacature, what's in a name...

Ik zal binnenkort eens een mailing naar alle grote multinationals de deur uit doen.

21 januari 2006 om 23:44  
Anonymous Anoniem zei...

Ik weet niet of je van Dieren in Buitenhof hebt gezien. Gegeven zijn staat van dienst komen zijn oorspronkelijk intenties op mij geloofwaardig over. Een rationeel geluid tegenover het "geloof van privatisering = beter".

8 februari 2006 om 17:23  

Een reactie posten

<< Home