16 januari 2006

Hard gaan!

Hmmm. Maandagmiddag, druk, weinig inspiratie. Wie zullen we vandaag eens aanvallen? D66 maar, voor de verandering?


Het klinkt als een koopje: voor drie tientjes per jaar kun je je bij het Zweedse Bisso verzekeren tegen boetes voor te hard rijden. In Zweden mag dat, en dankzij de Europese regelgeving mag het dùs ook in Nederland. Ik zal het u alvast verklappen: het valt tegen. Wie de kleine lettertjes (nu nog alleen in het Zweeds) doorspit, zal merken dat de Zweden hier helemaal geen geld aan het wegsmijten zijn. Daar zijn verzekeraars veel te goede rekenaars voor.

Dat inzicht weerhield diverse Nederlanders er niet van om toch te piepen. Donner en PvdA-kamerlid Aleid Wolfsen stelden voor snelheidsduivels voortaan celstraffen op te leggen, omdat die niet afgekocht konden worden. Uiteraard zonder die kleine lettertjes gelezen te hebben, waarin onder andere staat dat bij snelheidsoverschrijdingen met meer dan 30 kilometer per uur niet wordt uitbetaald. D66’er Boris van der Ham riep dat “het niet zo kan zijn dat mensen met een dikkere portemonnee op zo'n manier onder boetes uitkomen.”

Allereerst: vette pech voor de mensen in Den Haag. Mede dankzij hen hebben we jarenlang de ene naar de andere Europese maatregel en wet door de strot geduwd gekregen, en nu is er eens iets waar burgers blij van worden, en daar kunnen jullie mooi niks tegen doen.

Wat Boris betreft (ik heb ooit nog eens op hem gestemd, godbetert): mensen met een dikke portemonnee hoeven helemaal niet onder boetes uit te komen. Die kunnen ze namelijk gewoon betalen. Als ik 79 rijd in de bebouwde kom – verzekerbaar! – krijg ik daar een boete voor van 161 euro. Voor mij een flink bedrag, voor Boris van der Ham al een stuk minder. Als Boris vindt dat dikke portemonnees niet mogen sjezen, waarom heeft hij dan nooit voor inkomensafhankelijke boetes gepleit?