18 januari 2006

Straf

Joepie de poepie. Als ons kabinet besluit geen soldaten naar Uruzgan uit te zenden, worden we niet gestraft door de Amerikanen. NAVO-opperhoofd Jaap de Hoop S. zal in dat geval aan andere landen vragen of ze er toevallig wat voor voelen hun zonen en dochters te laten sneuvelen in een ver land.

In ruil voor deze coulantie zou Nederland kunnen beloven Amerikaanse rechercheurs de vrije hand te geven bij het opsporen van criminelen. Zodat de drugsautoriteit uit de VS zonder toestemming van wie dan ook illegale activiteiten kunnen ontplooien op ons grondgebied, zonder dat minister Donner achteraf “om opheldering moet vragen”. Die heeft hij overigens nog niet gekregen, want van de Amerikaanse wet mag dat pas als de strafzaak is afgerond. En de Amerikaanse wet, die hebben wij natuurlijk maar te respecteren.

Zo zullen Nederlandse soldaten in Uruzgan ook moeten respecteren dat hun Amerikaanse collega’s wel eens langs zouden kunnen komen als hun missie dat vereist. Een interessante vraag is natuurlijk of onze soldaten de hunne kunnen aangeven bij het internationale strafhof als ze toevallig getuige zijn van een Abu-Ghraibje. En of de hunne komen helpen als wij weer eens met een Srebrenicaatje zitten. Als de Nederlandse regering z’n uitgezonden soldaten net zo goed beschermt als z’n overzeese burgers, zou ik er niet teveel op rekenen.

Zo gaan er geruchten dat de militaire inlichtingendienst, de MIVD, helemaal niet onverdeeld enthousiast is over een missie naar Uruzgan. Minister Kamp wil dat rapport eigenlijk niet openbaar maken, want het is tenslotte geheim. En buitenlandse inlichtingendiensten houden er niet van als hun geheime informatie zomaar ter inzage wordt gegeven aan volksvertegenwoordigers.

Je kunt je afvragen waarom dat soort rapporten überhaupt worden geschreven, als het er vervolgens toch op neer komt dat we ministers op hun blauwe ogen moeten geloven. Verzin dan gewoon iets over massavernietigingswapens. Dat is veel goedkoper, en de Amerikanen zullen er geen bezwaar tegen hebben. Die zullen hooguit tevreden constateren dat hun interpretatie van democratie zich over de wereld verspreidt.