03 maart 2006

Veiligheid

“Consumenten maken steeds meer gebruik van mogelijkheden om met de auto van A naar B te gaan. Ze doen er hun boodschappen mee, rijden ermee naar familie en vrienden en gebruiken hem om op vakantie te gaan. Maar er zijn ook veiligheidsproblemen: keer op keer blijkt dat er nog steeds ongevallen plaatsvinden.

Uit onderzoek van de Consumentenbond naar veiligheidsvoorzieningen in auto’s blijkt dat consumenten zelf weinig aan de problemen kunnen doen. Want niet alleen is het gebruiken van gordels en kinderzitjes voor de gemiddelde consument te lastig. Uit de test blijkt ook dat de gordel die op het ene moment de beste lijkt, later veel minder goed scoort. Eigenlijk zou je dus ieder jaar moeten overstappen op nieuwe gordels, maar dat is ingewikkeld én duur.

De Consumentenbond vindt dat consumenten niet meer zelf hun beveiliging moeten aanschaffen, maar dat die beveiliging standaard bij het product of de dienst 'in moet zitten'. Net als de firewall en het antispywareprogramma die standaard met Windows worden meegeleverd.”

Ik heb even de vrijheid genomen om het pamflet van de Consumentenbond, waarin gepleit wordt voor een veiliger Internet, te herschrijven. Niet in de laatste plaats omdat de bond zelf computerbeveiliging met autogordels vergelijkt. De pointe van de het verhaal van de bond is dat de consument er eigenlijk niets aan kan doen dat hij zoveel gevaar loopt op Internet.

Van een automobilist verwachten we niet alleen dat hij z’n gordel om kan doen en dat hij weet dat hij niet mag rijden onder invloed, maar dat hij de hele wegenverkeerswet uit z’n kop kent. En wat verwacht onze samenleving, waarin dataverkeer inmiddels even cruciaal is als het verkeer op de weg, van computergebruikers?

Niets. He-le-maal niets.

De beste manier om een virus te verspreiden is nog steeds door hem te mailen. Wie geen spyware installeert, heeft helemaal geen programma’s nodig om het te verwijderen. En de meest succesvolle oplichterij op Internet? Mailtjes uit Nigeria.

Terwijl de Consumentenbond klaagt dat autofabrikanten en wegenbouwers te weinig doen aan de onveilige situatie, zit de digitale snelweg vol met dronken bestuurders zonder gordels.

8 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Het lijkt er dus op dat u pleit voor een internet-rijbewijs. Hoe zou de opleiding daarvoor in elkaar moeten zitten? Wat zouden de examen-eisen moeten zijn?

3 maart 2006 om 12:59  
Blogger Iknik zei...

Nou, ik ben er voor, maar ik zie ook wel in dat het nauwelijks haalbaar is. Maar het zou al heel wat zijn als de Consumentenbond gebruikers voorlicht over verantwoord Internetgebruik in plaats de schuld bij providers en computermakers te leggen.

Zo moeilijk is het bovendien niet. Als je geen ruk van computers weet, hou je dan aan een paar regels:
1. Gebruik webmail met ingebouwde virusscan (Yahoo, Hotmail, GMail, etc.) in plaats van een lokale mailclient (zoals Outlook).
2. Download geen gratis programma's zonder eerst iemand te raadplegen die er verstand van heeft.
3. Scan geregeld op virussen. AVG (www.grisoft.com) en Antivir (www.free-av.com) zijn betrouwbare, gratis virusscanners.
4. Scan geregeld op spyware, bijvoorbeeld met Hitman Pro (www.hitmanpro.nl).
5. In Windows staan Automatische Updates en de Firewall standaard aan. Laat dat zo.
6. Maak nooit (never, njente, nada) een uizondering op deze vijf regels zonder iemand te raadplegen die er verstand van heeft.

Als de bond een dergelijk lijstje maakt, en een beetje bijhoudt welke programma's wel en niet goed zijn, zou het al een heel stuk beter zijn.

3 maart 2006 om 13:16  
Anonymous Anoniem zei...

jamaar, dan zou de halve ict-branche, die toch grotendeels zijn geld verdient met het oplappen van dit soort kneuzenproblemen, geen werk hebben.

3 maart 2006 om 13:39  
Anonymous Anoniem zei...

Dat lijstje heeft de consumentbond al lang gemaakt. Als je lid was, had je dat geweten.

TG

3 maart 2006 om 15:03  
Anonymous Anoniem zei...

Sorry, ConsumentENbond.

3 maart 2006 om 15:06  
Blogger Iknik zei...

@TG

Dat is dan goed van de Consumentenbond (waar ik inderdaad niet lid van ben) maar waarom komen ze dan met dit pamflet?

3 maart 2006 om 15:50  
Anonymous Anoniem zei...

Goede vraag...

TG

3 maart 2006 om 15:58  
Anonymous Anoniem zei...

hahahaha dat kan toch helemaal niet joh! doe nou ff normaal! je leert er mee omgaan tegenwoordig op de basisschool, dan weet je precies wat je wel en wat je niet moet doen als het om computers gaat.. dat duurt een generatie of 2 maar dan weer iedereen alles van internet! gr!
examen vca

15 oktober 2008 om 15:30  

Een reactie posten

<< Home