15 juni 2006

Reclamepraat

Hoe slaat een VVD’er met zijn vuist op tafel? Hard, als het gaat om strenger politieoptreden, asielbeleid en de aanpak van de werkloosheid. Niet zeiken, eigen verantwoordelijkheid, aanpakken die handel. Burgers moeten niet zeuren, die hebben zich slechts te voegen naar de regels en verboden die de overheid ze oplegt.

Maar gaat het over bedrijven, dan durven de liberalen ineens amper over het tafelblad te strijken. Europarlementariër Jules Maaten wil “in gesprek” met de adverteerdersbranche om tot een “vrijwillige gedragscode” te komen.

En dan gaat het nog niet eens over een algemene gedragscode. Eentje waarin bedrijven afspreken niet op elke straathoek een kudde aanspreeksletten te parkeren, of waarin wordt vastgelegd dat reclames op de openbare weg maximaal vier vierkante meter groot mogen zijn. Het gaat ook niet over een gedragscode waarin adverteerders afspreken op te houden met het maken van reclame gericht op kinderen, of eentje waarin wordt gesteld dat het verkopen van verzekeringen écht geen grondrecht is en al helemaal geen reden om mensen op te bellen. En helaas, ook een code die het verbiedt om onder het mom van straatwijze hipheid de openbare ruimte te bevlekken, of eentje die viral marketing aan de kaak stelt, is niet aan de orde.

Het gaat Maaten enkel om pop-ups en spam. Een moeilijk kwestie, aldus Maaten. Gelul, aldus ondergetekende. Pop-ups kunnen legitiem zijn, maar het soort pop-ups waar mensen zich aan ergeren is het gevolg van spyware. En dat spyware nog niet verboden is, is te idioot voor woorden. Hoe adverteerders daar over denken is volkomen irrelevant, en in gesprek gaan is dus ook nergens voor nodig.

Spam idem: er is geen enkele reden om spam niet gewoon te verbieden. Adverteerders vinden misschien dat ze het recht hebben om alles en iedereen altijd en overal lastig te vallen met hun product, maar adverteerders zijn een lagere levensvorm. Misschien dat ze beweren dat ze best onderlinge afspraken willen maken, maar ze gaan zich er toch niet aan houden. Liegen is hun vak. Het liberale gebrei waar Maaten wel heil in ziet, zal helemaal niks gaan uithalen.

3 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Hear, hear!

16 juni 2006 om 01:45  
Blogger Bart Braun zei...

Spam is toch ook verboden? Mensen krijgen daar boetes voor, lees ik zo af en toe.

16 juni 2006 om 16:40  
Blogger Iknik zei...

Spam is in de EU soort van verboden-achtig. In elk geval is het een stuk minder verboden dan op de stoep fietsen.

20 juni 2006 om 19:38  

Een reactie posten

<< Home