12 juni 2006

Vast goed

Het is een kwetsbare groep, die vaak over het hoofd wordt gezien. Gelukkig maakt de nieuwe wet van ministers Donner en Dekker een einde aan de schrijnende situatie waarin deze mensen verkeren: als het aan de bewindslieden ligt, zullen de vastgoedhandelaren straks eindelijk ongegeneerd de huizenmarkt kunnen manipuleren. De huisjesmelkers hoeven niet langer lijdzaam toe te zien hoe puisterige punkertjes met toestemming van de wetgever hun zorgvuldig uitgestippelde beleid van leegstand en verkrotting dwarsbomen.

Natuurlijk hebben Donner en Dekker aan hun nieuwe wet de voorwaarde verbonden dat de leegstand niet mag toenemen, en natuurlijk is dat een wassen neus. Het is alsof je een wet invoert die fietsen verbiedt, op voorwaarde dat het aantal fietsers niet daalt. Als je dat echt niet wil, voer je die wet niet in.

Je zou kunnen zeggen dat iemand die in het dichtbevolkte Nederland zelfs te lam is om antikrakers in zijn panden te zetten, gewoon een klootzak is. Je zou kunnen zeggen dat handelen in ruimte nu eenmaal niet hetzelfde is als handelen in naaigaren, en dat de vraag naar woningen in Nederland zo hoog is dat er geen fatsoenlijke reden is om twaalf maanden lang niks met een gebouw te doen. Er is wel een onfatsoenlijke reden: de prijs opdrijven door het woningaanbod kunstmatig laag te houden. Of wachten tot een oud, onderhoudsintensief pand van ellende instort zodat je grond hebt om een prefab woonfabriek op te bouwen.

Dat zou je kunnen zeggen, maar dan zou je natuurlijk wel allemaal linkse dogma’s aan het oplepelen zijn. Nederland heeft zich inmiddels bekeerd tot de nieuwe politiek, en daarin is geen plaats voor dat soort ideologisch gezwets. Pragmatisme, daar gaat het om. Ook het feit dat mijn grote idool Gerard van As voorstander is van de nieuwe wet, heeft veel te maken met zijn pragmatische instelling.

Dit kabinet is een kabinet voor alle mensen. Dus niet alleen voor de hardwerkende burgers, de arbeidsongeschikten en de kleine middenstanders, maar óók voor de kingpins van de vastgoedbranche. Terecht dat de regering zich aan hun kant schaart, want ze hadden het de laatste tijd al moeilijk genoeg.

17 Reacties:

Anonymous buke zei...

Is een extra belasting op leegstaande gebouwen niet wat? Motiveert vastgoed eigenaren tot verhuren en iedereen in NL heeft er wat aan ipv alleen de puisterige krakers

13 juni 2006 om 09:24  
Anonymous Anoniem zei...

Iknik, je redenatie klopt niet: kraken is juist hartstikke recht-liberaal: het is de taak van de overheid mensen te voorzien in woonruimte en de VVD en kornuiten willen dat de overheid terugtreedt: dus een ware liberaal kraakt ! Dus eigenlijk is dit een links plan. Ofzo..

13 juni 2006 om 16:24  
Blogger Bart Braun zei...

Het zou helemaal geen taak van de overheid moeten zijn om in huisvesting te voorzien. Echter, omdat de overheid het wel als taak ziet om allerhande belemmeringen op te zetten die het bouwen van woningen voorkomen, wordt zij daarmee alsnog verantwoordelijk. Typisch VVD om enerzijds die verantwoordelijkheid te laten schieten, anderszins de belemmeringen niet weg te halen en dan ook nog huisjesmelkers in bescherming te nemen. Wèl flexibilisering van de arbeidsmarkt, maar niet de daarvoor benodigde flexibilisering van de woningmarkt realiseren; zodat werkgevers er baat bij hebben en werknemers niet. Wèl opkomen voor gezinnetjes, maar niet voor starters. De hypotheekaftrek van rijke stinkerds in stand houden, en tegelijkertijd de goedkope huurwoningen slopen. Alsof dàt liberaal is...

13 juni 2006 om 16:39  
Blogger Iknik zei...

Op zich zou je kunnen zeggen dat het toch wel erg belangrijk is dat mensen een dak boven hun hoofd hebben, en dat dat in een dichtbevolkt land als Nederland betekent dat de overheid zich er eigenlijk wel mee moet bemoeien.

En kraken is inderdaad het summum van liberalisme (ook wel anarchisme genoemd, wat vreemd genoeg weer onder extreem links valt) maar ik vermoed dat zowel de mensen die zichzelf liberaal noemen als de krakers daar anders over denken...

13 juni 2006 om 17:35  
Blogger Bart Braun zei...

Het is ook belangrijk dat mensen kunnen eten, en daar hoeft de overheid zich ook niet mee te bemoeien.

13 juni 2006 om 17:57  
Anonymous wout zei...

Hoho, werkelijk anarchisme is die punkerige slampampers van krakers je fabriek uit laten meppen door ingehuurde spierbundels.

Anarchisme is 't recht van de sterkste, en krakers zijn niet sterk: economisch niet, sociaal niet en meestal ook fysiek niet.

13 juni 2006 om 23:34  
Blogger Iknik zei...

Als eten in Nederland zo schaars was als ruimte, zou ik het de overheid kwalijk nemen als ze zich er niet mee zou bemoeien.

14 juni 2006 om 08:58  
Blogger Bart Braun zei...

Ruimte is helemaal niet schaars in Nederland; het is alleen die overheid die het onmogelijk maakt om er huizen op te zetten.

14 juni 2006 om 10:31  
Blogger Iknik zei...

Ruimte niet schaars? Als je de grond in Nederland eerlijk wil verdelen onder de burgers, heeft iedereen een half voetbalveld tot z'n beschikking. Als de overheid zich niet met ruimtelijke ordening zou bemoeien, zou het land in een mum van tijd dichtgroeien met bebouwing.

14 juni 2006 om 14:10  
Blogger Bart Braun zei...

Daar is het dus hoog tijd voor. Je cijfer van een half voetbalveld (het is minder trouwens, volgens mijn berekening) maakt het des te schrijnender dat meer dan 70% van het Nederlandse oppervlak voor koeien en maisvelden wordt gebruikt.

14 juni 2006 om 14:26  
Blogger Iknik zei...

Dat is niet het gevolg van overheidsbeleid, maar van het feit dat veel mensen niet tussen de koeien en de maisvelden willen wonen.

Hef de belemmeringen op bouwen op, en na tien jaar heb je Randstad die qua oppervlak vier, vijf keer zo groot is terwijl het inwonertal nog niet eens is verdubbeld. En in Drente zullen ze nog steeds weilanden, maisvelden en leegstaande boerderijtjes hebben.

14 juni 2006 om 16:59  
Anonymous wout zei...

"Hef de belemmeringen op bouwen op, en na tien jaar heb je Randstad die qua oppervlak vier, vijf keer zo groot is terwijl het inwonertal nog niet eens is verdubbeld. En in Drente zullen ze nog steeds weilanden, maisvelden en leegstaande boerderijtjes hebben."


Nou en?

14 juni 2006 om 21:25  
Blogger Iknik zei...

...en dus kan dat efficiënter, wat in Nederland geen overbodige luxe zou zijn.

Woningnood is echt niet het gevolg van woningcorporaties die te weinig vrijheid hebben. Integendeel, de overheid zou zich er wel wat meer mee mogen bemoeien.

14 juni 2006 om 23:24  
Blogger Bart Braun zei...

"Dat is niet het gevolg van overheidsbeleid, maar van het feit dat veel mensen niet tussen de koeien en de maisvelden willen wonen."

Eh-huh. Zeven jaar geleden was Leidsche Rijn nog een koeienveld. Nu is er een stad ter grootte van Leeuwarden uit de grond geramd, en èlke koopwoning was al verkocht voor hij af was.

15 juni 2006 om 12:05  
Blogger Iknik zei...

Leidsche Rijn ligt tegen Utrecht aan, man. Niet in Drente, Groningen of Friesland, waar je jouw 70 procent aan koeien en maisvelden terugvindt.

15 juni 2006 om 12:36  
Blogger Bart Braun zei...

De halve fucking Randstad is ook nog koeienwei, en dáár is ook woningnood. Maar ja, bestemmingsplannen, fijnstof, buiten de ring, weet ik veel wat voor onzin er speelt.

15 juni 2006 om 13:46  
Blogger Iknik zei...

...woningcorporaties die helemaal geen zin hebben om huizen te bouwen die jij zou kunnen betalen. En die dat blijkbaar helemaal zelf uit mogen maken.

15 juni 2006 om 16:38  

Een reactie posten

<< Home