03 juli 2006

Misdaad en straf

U was het waarschijnlijk ook alweer vergeten, die bouwfraude. Hoe zat het ook alweer? Oh ja: schaduwboekhoudingen, prijsafspraken, corrupte ambtenaren, honderden miljoenen over de bank gesmeten, minister afgetreden.

Het is allemaal niet voor niets geweest, want er komt gerechtigheid. De Nederlandse Mededinginsauthoriteit - die al twee jaar informatie over de bouwfraude had liggen voordat Zembla het schandaal onthulde, maar er niets mee deed - deelt een boete uit: 70 miljoen euro, verspreid over alle 570 verdachte bouwbedrijven.

In Amerika gaat een baas die de boel belazert gewoon jarenlang de bak in, maar in Nederland krijg je een flutboete omdat je 'al zo negatief in de pers bent geweest.' Zo ook de bouwfraudeurs.

Joehoe? De overheid heeft naar eigen zeggen honderden miljoenen misgelopen. De Nederlandse huizenmarkt is voor naar schatting vijfentwintig miljard euro in de kont geneukt. Nou maar hopen dat er van dat geld nog genoeg overschiet om die boete te betalen...

1 Reacties:

Anonymous Buke zei...

Zo simpel ligt het niet volgens mij. Zo heeft de Nederlandse overheid prijsafspraken zelf in de hand gewerkt. Zo was het jarenlang legaal voor bedrijven om onderling te bespreken wie welke klus ging doen. Toen dat opeens verboden werd lag er wel een netwerk aanwezig waarbij dit soort praktijken gewoon door konden gaan.
Het is niet alleen een kwestie van graaiende managers maar ook van een (bouw)cultuur die de bouwfraude mogelijk maakt. In veel van de "misdrijven" de bedrijven gepleegd werd vrolijk onderwezen in het MTS tot in het universitaire onderwijs. De Nederlandse overheid is dus deels verantwoordelijk voor die cultuur.

4 juli 2006 om 09:11  

Een reactie posten

<< Home