29 augustus 2006

Paspoortcontrole

Eindelijk is de toekomst er dan: onze nieuwe paspoorten bevatten een chip. Dat maakt de documenten een stuk moeilijker te vervalsen, want de data op de chip moet niet alleen gelijk zijn aan de gedrukte informatie in het identiteitsbewijs, maar het moet ook nog eens op de juiste manier gecodeerd zijn. Moeilijk, als je bedenkt dat je een apparaat van 1500 euro nodig hebt om de paspoortchips uit te kunnen lezen.

Dus ook om er achter te komen wat er op je eigen paspoort staat.

Dat is op zich best logisch, want als iedere lulhannes een paspoort uit kan lezen heeft zo’n chip weinig zin. Wat je kunt lezen, kun je immers ook kopiëren. Weg extra bescherming tegen vervalsers. Maar toch, maar toch, maar toch. We kunnen niet controleren of er toevallig meer op die chip staat dan de overheid beweert.

Het is niet dat ik denk dat de Nederlandse Staat een geheim masterplan heeft om het land te veranderen in een autoritaire, Big Brother-achtige samenleving. Maar om nu te zeggen dat onze regering veel waarde hecht aan transparantie en privacy, nou nee. En van SDU Identification, maker van de nieuwe paspoorten en volle dochter van SDU NV (inderdaad, die van de stemmachines) hoeven we op dat gebied waarschijnlijk ook niet te veel te verwachten.

Het is natuurlijk wel zo makkelijk: elke soepjurk die door de AIVD wordt verdacht, krijgt een paspoortchip met een extra stukje data. Gaat zo’n potentiële terrorist op Schiphol door de douane, dan begint de paspoortlezer te piepen. Geen gezeik met databases, maar gewoon een brandmerkje op het paspoort.

Ondenkbaar? Misschien. Maar we hebben geen manier om te controleren welke informatie er volgens onze overheid allemaal op een paspoort hoort.

Natuurlijk, mijn bezorgdheid is meer principieel dan praktisch en daarmee hopeloos uit de tijd. “Je hebt toch niks te verbergen?” is tegenwoordig de standaard reactie van de meeste mensen. Want alleen wie een duister geheim heeft, heeft behoefte aan privacy.

En ik maar denken dat het veel logischer is om te vragen: “Waarom zouden we de overheid niet mogen controleren? Ze heeft toch niets te verbergen?”

2 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Het is overigens zo, dat op de chip in het paspoort zelf geen inhoudelijke info staat, maar een codering die gekoppeld aan een database; het uitlezen van de paspoort chip is nauwelijks nuttig.. maar inderdaad, wélke info er in die database staat is een grote vraag: de mogelijkheden tot kruiskoppelen van allerlei bestanden kan zo maar....big brother is watching you and let's hope and pray that big brother hasn't got evil plans..

29 augustus 2006 om 11:08  
Anonymous Anoniem zei...

Het 'eerlijke mensen hebben toch niets te verbergen'-argument heb ik nooit gesnapt. Als ik de plee op slot doe als ik naar de WC ga, is dat niet omdat ik op die WC dingen doe die verboden zijn.

29 augustus 2006 om 11:23  

Een reactie posten

<< Home