01 augustus 2006

Stemmen is van ons

Het bedrijf Sdu, dat de stemmachines aan de gemeente Amsterdam heeft geleverd, is boos. De gemeente heeft namelijk informatie verstrekt aan wijvertrouwenstemcomputersniet, nadat die een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) had gedaan. Volgens Sdu zit daar gevoelige bedrijfsinformatie tussen.

Het is vreemd dat gegevens over stemcomputers pas openbaar worden nadat iemand een beroep doet op de WOB. Stemmen is een essentieel onderdeel van een democratie, en je zou kunnen zeggen dat iedereen te allen tijde toegang moet kunnen hebben tot informatie over de machines waarmee gestemd wordt. Hoe ze in elkaar zitten, hoe ze werken, wat ze gekost hebben, wie waarvoor verantwoordelijk is, wanneer en waarom.

Als de transparantie van het stemproces eventueel in het geding zou kunnen zijn, hoort een volwassen democratie commerciële belangen te vertrappelen en voor dood achter te laten. Het idee dat Sdu meer recht zou hebben op sommige gegevens dan de kiezer, is te idioot voor woorden. De jammerklacht “Maar onze informatie ligt op straat” kan maar op één manier beantwoord worden: “Ja, dat klopt, en dat hoort zo. Als dat je niet bevalt, dan zoek je maar een andere branche.” Hetzelfde geldt voor Nedap, dat mekkert dat de gemeente Amsterdam ook een offerte van dat bedrijf openbaar heeft gemaakt.

De vraag blijft wie het brein achter de PR van Sdu is. Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl kreeg de afgelopen tijd wel wat aandacht in de media, maar erg spetterend was het niet. Dankzij het geklaag van de stemcomputerboer echter, weten de lezers van onder anderen de Kutkrant, de Telegraaf en Geenstijl dat de website bestaat en dat er documenten op te vinden zijn waarvan Sdu niet wil dat ze gelezen worden. Goed, het is geen boeiende lectuur, en de waslijst aan PDF’jes nodigt niet bepaald uit tot lezen, maar het is natuurlijk onmogelijk geworden om de openbaarmaking terug te draaien. Er zijn gegarandeerd mensen die alle documenten hebben gedownload.

En terecht. Eigenlijk zou iedereen die vandaag een halfuurtje over heeft even die PDF’jes moeten downloaden. En bij voorkeur meteen delen met z’n favoriete filesharingprogramma, natuurlijk.

2 Reacties:

Anonymous Spuyt12 zei...

"Er zijn gegarandeerd mensen die alle documenten hebben gedownload."

Waaronder ik dus :-) Zal ze vanavond even beschikabar maken als handige zip op GC. Is het trouwens niet een idee dit stukje daar ook te plaatsen? Lijkt me genoeg discuzeurvoer :-)

1 augustus 2006 om 11:29  
Blogger Iknik zei...

U vraagt, wij draaien :)

1 augustus 2006 om 12:06  

Een reactie posten

<< Home