31 augustus 2006

Prison-Wiki

In de Filippijnen scheren ze gevangenen kaal, omdat haar blijkbaar heel geschikt is om olievlekken mee op te ruimen. In Nederland is zoiets ondenkbaar: iemand opsluiten is oké, maar haren afknippen gaat vééél te ver.

Maar toch: we hebben in Nederland meer dan tienduizend gevangenen, daar moet je iets mee kunnen. Die mensen kosten geld (meer dan honderd euro per dag!), en ze vervelen zich te pletter.

Als we nou eens een project opzetten waarbij we de gezamelijke denkkracht van Nederlandse gevangenen gaan benutten? Consultancy-bureaus die een vraag voorleggen, waarna via een Wiki de oplosing gezocht wordt. Sure, de meeste gevangenen in Nederland zijn niet overdreven intellectueel, maar dat is het mooie van wiki's: een grote groep niet-specialisten die samen denkt komt tot een betere oplossing dan één supergespecialiseerde deskundige.

Het consultancy-bureau betaalt de overheid, dus gevangenissen worden minder duur. De gevangenen zelf kunnen meedoen aan opbouwend en uitdagend werk, en breiden hun CV uit. De klanten van de consultancy-bureaus krijgen betere oplossingen. Iedereen wint! Ik wilde dat ik zelf op het idee was gekomen.

15 Reacties:

Blogger Bart Braun zei...

Met dank aan onze vaste tipgever Arjen. Hij belooft al maanden dat hij voor ons gaat schrijven, dus wie weet komt dat er nog eens van.

31 augustus 2006 om 14:21  
Anonymous wout zei...

"een grote groep niet-specialisten die samen denkt komt tot een betere oplossing dan één supergespecialiseerde deskundige"

Ben je nu helemaal van de pot gerukt? Fuck de wetenschap, tante Bep weet 't beter?

Kun je het plan van elke dag een stukje uitpoepen niet beter vervangen door af en toe een goed weloverdacht stukje schrijven? Zen & the Art of Blogging weetjewel.

Aan de andere kant echter, zou ik dan niets hebben om over te zeiken in de koffiepauze, en dan zou mijn leven zinloos zijn.

31 augustus 2006 om 14:51  
Blogger Bart Braun zei...

Sinds wanneer leveren consultancy-bureaus wetenschap af? Ze geven adviezen. En tante Bep weet, als ze er samen met tweeduizend andere tante Beps over na mag denken, inderdaad beter advies dan één Wout.

31 augustus 2006 om 14:53  
Anonymous wout zei...

Dat is natuurlijk klinkklare onzin. Tante Bep weet geen hol en duizend tantes Bep weten maar een klein beetje meer. Duizend mensen die eens discovery-aflevering over laten we zeggen Alexander de Grote hebben gezien weten nog steeds niet meer dan ik over het onderwerp, met name als je bedenkt dat: ik beter weet waar de informatie is te halen, achtergrondkennis heb, beter weet hoe je geschiedkundig onderzoek bedrijft, beter de dwaalwegen weet te ontwijken en gewoon een stuk slimmer ben dan tante Bep.

Je dacht toch niet dat duizend grensgevallen van analfabetisme nuttig advies over alternatieve energiebronnen kunnen geven? Dat is hetzelfde als duizend wetenschapsjournalisten of archeologen de plannen voor een nieuwe deeltjesversneller laten ontwerpen.

31 augustus 2006 om 16:19  
Blogger Bart Braun zei...

Maar dat is dan ook niet het soort onderwerpen waar adviesbureaus mee naar gevangenen stappen.

Op de vraag: 'hoe pakken we het beste het treinvervoer in Nederland aan' denk ik dat ze bijvoorbeeld een stuk verder komen dan de 'experts' van de NS.

Vergeet bovendien niet dat de gevangenen alle tijd hebben om zich uitgebreid in de materie te verdiepen :)

31 augustus 2006 om 16:40  
Blogger Iknik zei...

Wiki's zijn over het algemeen op hun best als ze een onderwerp behandelen waar een paar leden van de Wikimunity veel van weten, en dat de rest geen hol interesseert. Ik vermoed dat het in gevangenissen net zo werkt.

En een mega-brainstormsessie, wat jij volgens mij ongeveer voor ogen hebt, zou denk ik ook best nuttige dingen kunnen opleveren.

31 augustus 2006 om 17:46  
Anonymous De Piet zei...

Een wiki over het probleem van bv cellen tekort werkt anders misschien best goed.

31 augustus 2006 om 18:55  
Anonymous wout zei...

Uhuh, ik zie 't al voor me. Felgekleurde treinen met decals, blauwe neonverlichting, enorme spoilers en lichtmetalen velgjes. Briljant, dat die economen daar nooit op zijn gekomen.

Als je echt denkt dat duizend mensen een onstuitbare denktank vormen, dan is een gevangenis wel de laatste plek waar je zo'n hivemind moet scheppen, want voor je 't weet is 't gevang leeg.

O ja, niemand met enig verstand gebruikt Wikipedia voor zaken die er echt toe doen (ook andere encyclopedieën zijn nooit de beste bron van informatie).

1 september 2006 om 10:44  
Blogger Iknik zei...

Nou ja, niemand met enig verstand gebruikt alleen maar Wikipedia (of een andere al dan niet digitale encyclopedie) voor zaken die er echt toe doen. Wikipedia is vaak wel een goed startpunt.

1 september 2006 om 11:56  
Anonymous wout zei...

Oh, dus je bedoelt dat je eerst duizend gevangenen twee weken laat brainstormen, met alle extra kosten vandien (vergaderzalen, extra toezicht, papers, beamers, koffie etc.), en vervolgens een dure specialist inhuurt.

Nee hoor, ik snap het, prima plan...


Laat ze gewoon dijken ophogen. Niks van dat nieuwerwetse Google-IT-bubble-brainstorm gedoe.

1 september 2006 om 13:53  
Blogger Iknik zei...

Als je een wiki gebruikt, heb je natuurlijk geen vergaderzalen nodig om te brainstormen. Dat is zeg maar het hele idee van een wiki.

1 september 2006 om 15:50  
Anonymous wout zei...

O ja, vergeten, alle gevangenissen bekabelen en uitrusten met capabele PC's is gratis.

En alleen een SP'er of een communist kan zo goedgelovig zijn om te denken dat deze bajesklanten vervolgens hun botte kopjes gaan breken over maatschappelijke vraagstukken i.p.v. porno-surfen. En nu ga je weer een opmerking plaatsen dat dat handig te voorkomen is door een filter te gebruiken. Maar dan zal ik weer zeggen dat het eerste en laatste probleem dat ze oplossen het verwijderen van dit filter zal zijn. En als je denkt aan een intern netwerk, hoe komen de gevangenen dan aan de informatie die ze nodig hebben?

En tenslotte heb ik nog een argument: elk product van dwangarbeid is knudde.

1 september 2006 om 17:16  
Blogger Bart Braun zei...

Wie zei hier dwangarbeid? Als ze liever gaan masturberen mag dat ook.

1 september 2006 om 20:25  
Blogger Iknik zei...

Overigens is Bart geen SP'er. Maar dat terzijde.

1 september 2006 om 23:49  
Anonymous wout zei...

En dus is ie een communist

2 september 2006 om 02:15  

Een reactie posten

<< Home