21 juni 2007

De meester kan niet rekenen

Je krijgt een toets voor je kiezen. Beantwoord de volgende vragen over opgave 29 van deze toets:

1. Er staan twee spelfouten in de vraag. Wijs ze aan.
2. Welk antwoord mist in het onderste rijtje, waardoor de eerste vraag van opgave 29 niet beantwoord kan worden?
3. Welk van de vier vragen van opgave 29 mist essentiële informatie, waardoor hij niet beantwoord kan worden?

Dat krijg je er nou van als je te lang niets doet aan een abominabel onderwijsniveau: de mensen die er iets aan zouden moeten doen, zijn er net zo beroerd aan toe als de mensen die het onderwijs ontvangen. De voorbeeldtoets voor Pabo’ers die uitgever Wolters-Noordhoff online heeft gezet werkt niet onder Firefox, laadt regelmatig lechts de halve vraag in en bevat zelfs grove spelfouten. Reken uit hoeveel de verantwoordelijke webdesigner aan dit klusje heeft verdiend en hoeveel procent van de gedeclareerde uren hij daadwerkelijk aan de toets heeft besteed.

Gisteren had BNR nieuwsradio een item over het feit dat een kwart van de PABO’ers de rekentoets niet haalt. De verslaggever in kwestie: “Ja, het lijkt wel heel erg, maar er staan ook best lastige vragen in die toets, hoor. Zoals: ‘een auto rijdt 650 kilometer en het verbruik is 1 op 20. Hoeveel liter diesel verbruikt hij?’”

Zijn gesprekspartner merkte vervolgens niet op dat dat helemaal geen moeilijk vraag is, er waren geen bellers die de journalist even de huid vol scholden en de baas van het radiostation besloot niet om de verslaggever op staande voet te ontslaan. Blijkbaar is het volkomen normaal om niet te kunnen rekenen. En dat niet alleen: tot dit jaar was het lange tijd volkomen normaal dat mensen die in de zomervakantie met een lege tank langs de Route Soleil staan omdat ze dachten dat tien liter wel genoeg zou zijn een paar weken later vrolijk lesgeven aan groep acht. Lang leve de kenniseconomie.

Ach, laten we die toets gewoon aanpassen zodat hij beter aansluit bij de realiteit.

4 Reacties:

Blogger Henk Bovekerk zei...

Mensen zijn dom. Heel dom. hb

22 juni 2007 om 13:30  
Blogger Bart Braun zei...

Okeej, een kwart van de Pabo-meisjes kan dus niet rekenen op basisschoolniveau. Maar hoe zijn ze dan ooit van de basisschool af gekomen?

Ze hebben dit soort sommetjes toch ooit gekund? Dan is het toch voor de Pabo een eenvoudige zaak om dat weer even op te poken? Als je volwassen mensen met (minstens!) een Havo of MBO-diploma niet kan leren rekenen op dit basale niveau, dan ben je toch een onderwijsinstelling van niks?

22 juni 2007 om 14:01  
Anonymous Anoniem zei...

Een kwart van de pabo- meisjes en jongens dus.

Ik vind ook dat ze het daar gewoon moeten leren. Maar bekenk wel, dat je ook van de basisschool af kon komen met een onvoldoende voor rekenen. En je kunt ook van een MBO afkomen met een onvoldoende voor wiskunde. Gewoon selecteren aan de poort, dan wordt het vanzelf hoger.

22 juni 2007 om 15:05  
Anonymous Anoniem zei...

bedenk wel dat dus

22 juni 2007 om 15:05  

Een reactie posten

<< Home