18 juni 2007

Gezondheid

Hoeveel solidariteit kun je opbrengen? Iemand die rookt, zuipt, te vet eet en niet genoeg beweegt, betaalt net zo veel ziekenfondspremie als een gezonde übersporter en heeft net zoveel recht op zorg. Is dat nog eerlijk?

Niet helemaal, natuurlijk. Op zich is het niet raar dat minister Ab Klink van volksgezondheid aan het kijken is of dat anders kan. Mensen met een ongezonde leefstijl mogen best iets meer betalen dan mensen die hartstikke gezond leven.

En dus, zou je denken, overweegt de bewindsman de invoering van een volstrekt logische reeks maatregelen: een gezondheidsbelasting op alcohol, tabak en vet, waarvan kortingen op fitnessabonnementen en sportlidmaatschappen gefinancierd kunnen worden. Ongezonde mensen betalen meer voor zorg, maar niemand wordt in zijn vrijheid beperkt. Een no-brainer, zou je denken.

Dat het een stom idee is om de zorgverzekeraars te laten controleren hoe gezond iemand leeft, ligt eveneens voor de hand. Zorgverzekeraars zijn bedrijven, geen liefdadigheidsinstellingen die het algemeen belang voor ogen hebben. Dat is ook niet nodig, maar dan moet je ze natuurlijk niet de bevoegdheid geven om een vitaminegestapo op te richten. Daar gaan ze misbruik van maken.

Maar bij Klink draaien de raderen nog niet zo snel. Er wordt gekeken, uitgezocht, gepolst en afgetast. Dat is natuurlijk allemaal nodig, maar het klinkt verdacht veel alsof er binnenkort een commissie opgericht die het onderwerp gaat uitdiepen. Laten we hopen dat de bewindsman een beetje durft door te pakken en dat het onderwerp niet verzandt in rapportages. Dat is helemaal niet nodig bij een probleem waarvoor de oplossingen zo voor de hand liggen.

5 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

uh, je was toch zo tegen? iets met accijns enzo, en rokers die op die manier al betalen? of ben je zo snel over, als recent niet-roker?

18 juni 2007 om 16:03  
Blogger Iknik zei...

Ik ben niet tegen een heffing op ongezonde producten (mits dat binnen het redelijke blijft). Ik ben er tegen dat rokers en drinkers zich scheel betalen aan accijns, terwijl ongezonde vetkleppen nog steeds geen obesitax hoeven te betalen.

18 juni 2007 om 17:41  
Blogger Unknown zei...

Helaas, jij en de politiek lopen achter. Bericht in de volkskrant van vandaag.

19 juni 2007 om 12:40  
Anonymous Anoniem zei...

Benieuwd hoe ze dat willen controleren..

19 juni 2007 om 13:14  
Anonymous Cardiolabel zei...

Wij herinneren u eraan dat bijna 20% van de bevolking een hoge bloeddruk heeft, 29 % zwaarlijvig is, 32% dagelijks roken, 41% te weinig bewegen en 63% een te hoge cholesterol heeft.
Iedereen kent wel het spreekwoord: “roet in het eten gooien”. Dit spreekwoord past perfect bij het gebruik van transvetten in onze dagelijkse voeding..

Als ruwe richtlijn kan men stellen dat verzadigde vetten ( transvetten ) bij kamertemperatuur gestold (vast) zijn en hoofdzakelijk van dierlijke oorsprong zijn. .

Transvetten doen de bloedvaten dichtslibben. Door het dichtslibben van de bloedvaten, heb je een hogere kans op hart- en vaatziekten op jongere leeftijd..

Met deze willen wij aan de Overheid vragen om:.

Teken petitie: http://www.hartziekte.be/petitie.php

1.Beperk het transvetgehalte van plantaardige oliën en zachte, smeerbare margarines tot maximum 2% van het totale vetgehalte en

2.Beperk het transvetgehalte voor alle andere levensmiddelen tot maximum 5% van het totale vetgehalte, met inbegrip van ingrediënten die worden verkocht aan restaurants..

* VZW Hartziekte respecteert uw privacy. Uw gegevens zullen in het kader van deze petitie aan de bevoegde autoriteiten worden bezorgd en zullen in geen geval voor commerciële doeleinden worden gebruikt. .

De bedrijven en supermarkten die reeds aan deze voorwaarden voldoen kunnen gebruik maken van het Europees geregistreerd Cardiolabel. Op deze manier kan de consument een bewuste en gezonde keuze maken bij zijn volgende aankoop..

Na onderzoek kunnen wij zeggen dat verschillende producten aan deze normen voldoen, toch is een daadkrachtig optreden een noodzaak.

Dank voor uw stem !!!

VZW Hartziekte

15 oktober 2009 om 17:35  

Een reactie posten

<< Home