01 juni 2007

Partijdig

Op de Nederlandse Wikipedia staat een artikel over de pedofielenclub Martijn. Geen fantastisch artikel, maar daar hebben Nederlandstalige Wikipedia-artikelen wel vaker last van, en je zou zelfs kunnen zeggen dat het wel wat aan de lieve kant is. Bovendien wordt er met geen woord gerept over de pedopartij, en dat zou wel in het artikel thuishoren.

Wikipediane X10 pleit ervoor om stukken als die waarin Martijn besproken wordt, niet te plaatsen. Andere gebruikers proberen haar uit te leggen wat het idee van een encyclopedie is, maar tevergeefs: X10, in het dagelijks leven beter bekend als Christine Karman, vindt dat over onwelgevallige zaken gezwegen dient te worden. Drie hoeraatjes voor de Politiekcorrectopedia.

Op dinsdag 29 mei staat er in de NRC het zoveelste artikel over Wikipedia. Informatie op de wiki, zo luidt de schokkende conclusie, is moeilijk te verifiëren. “Neem bijvoorbeeld het Wikipedia-artikel over de Nederlandse pedofielenvereniging Martijn. De toon en inhoud van het artikel verraden grote partijdigheid, maar omdat de auteurs van het artikel zich verschuilen achter pseudoniemen als Reizende Roel en Xyboi is het onmogelijk om te achterhalen welke achtergrond ze hebben.” No shit, sherlock.

Maar de aanleiding van het verhaaltje in NRC is het 300.000e stuk op Wikipedia. Er is geen enkele journalistieke noodzaak om een zijsprongetje te maken naar het Wikipediastuk over Martijn, niet eens een echt goed voorbeeld van een slecht of partijdig Wikipedia-artikel, en en passant twee mensen uit te maken voor kleuterneuker. En toch is dat precies wat er gebeurt.

Auteur van het artikel is Marie-José Klaver, die beslist geen onbekende is van Karman. Als je dezelfde journalistieke norman hanteert als Klaver, hoeveel meer heb je dan nog nodig om er een sappig ‘waar rook is, is vuur’-verhaal van te maken? Iets over vriendjespolitiek en de arrogantie van ‘kwaliteitsjournalistiek’? Want tenzij dit nieuws zo groot wordt dat geen krant er nog omheen kan, gaat de NRC vrolijk over dit voorval zwijgen. En dat is niet per ongeluk.

5 Reacties:

Blogger Bart Braun zei...

Ik snap je punt niet helemaal. Met de partijdigheid van dat Wikipedia-artikel valt het inderdaad best mee. Uit de links die je geeft is het onmogelijk om uit te maken of Karman en Klaver nou echt zulke dikke maatjes zijn.

Dus wat is je punt? Klaver gebruikt een slecht voorbeeld in haar artikel? Nou en?

1 juni 2007 om 12:11  
Blogger Iknik zei...

Nou, niet zomaar een slecht voorbeeld. Je kiest niet toevallig een pagina over een pedofielenclub, en als je twee mensen in dat verband beschuldigt van partijdigheid ben je ze gewoon zwart aan het maken. Dat is geen nette journalistiek meer.

En dat Karman en Klaver een relatie hebben gehad (en misschien nog steeds hebben, dat weet ik dan weer niet) is alleen maar een leuk extraatje.

1 juni 2007 om 12:38  
Anonymous wout zei...

Het zijn lelijke potten, dat zegt toch wel weer genoeg!

1 juni 2007 om 12:53  
Blogger Henk Bovekerk zei...

Ik haat Wikipedia. HB

3 juni 2007 om 18:19  
Blogger Dimitri zei...

Ik ben wel eens met Marie-Josee in een darkroom geweest :D (alleen om te kijken overigens)

5 juni 2007 om 19:36  

Een reactie posten

<< Home