25 september 2007

Ontgroening

Het is weer groentijd in de media. Elk jaar weer verschijnen de verhalen in de media over vernedering, mishandeling, machtsmisbruik.

Onderkoelde studenten, met open wonden zwemmen in de Leidse grachten, eieren in de mond, poep in het haar, en wie erover zeikt kan gaan kikkeren, stelletje kutfeuten!

De buitenwacht snapt er maar weinig van, dat ontgroenen. Welk verstandig mens laat zo met zich sollen, alleen maar om bij een clubje te horen?

Verleden jaar bracht mijn krantje het nieuws over een aantal – niet aan de ontgroening gerelateerde – mishandelingen bij Minerva.

Een oud-lid van die club, dat niet met zijn mening in de krant wilde, kwam toen met een voor buitenstaanders verrassende mening: de ontgroening is niet zo zwaar als vroeger, en daar kwam het allemaal door.

‘Die ontgroening brengt je bij dat je Minervaan bent, en wat dat betekent. En als je dat snapt, dan doe je dit niet, want hiermee breng je je vereniging schade toe’, was de strekking. De ontgroening als vormend element, in plaats van als fascistoïde spel voor sadistische ballen. Zelfs een groepje feuten hullen in een vuilniszak en droppen in een Duits bos kan als les in zelfredzaamheid worden gezien.

De buitenwacht snapt daar niets van, en kan dan ook vrijelijk worden uitgescholden voor knor. En het ontgroenen werkt: verenigingsleden blijven nog jaren lid van hun vereniging; blijkbaar is dat het allemaal waard.

Het is dan ook raar dat veel verenigingen zich lijken te schamen voor hun ontgroeningen. Die heten eufemistisch ‘kennismakingstijd’, de pers wordt geweerd en de feuten krijgen een zwijgplicht opgelegd.

Onzin.Iedereen die ontgroenen als een goede zaak ziet, verdient natuurlijk ook de lompste groentijd die nog wettelijk mogelijk is. Het vindt plaats tussen volwassenen. Als het te ver gaat, kan je opstappen, zo nodig direct naar het politiebureau.

De gevolgen lijken bovendien mee te vallen: De hogere regionen van onze samenleving staan stijf van de oud-leden die zich, toen ze eenmaal groot waren, niet ontpopten tot geestelijk mismaakten of kampbeulen.

Met slechts twee doden in meer dan honderd jaar valt het met de excessen ook mee. Het zijn er twee te veel, maar ook in discotheken, op sportvelden en straten vindt mishandeling en vernedering plaats. Daarbij kunnen mensen die te ver gaan meestal niet worden afgestraft, en van vorming is al helemaal geen sprake.

Voor die andere mishandeling is naar verhouding veel minder aandacht in de pers. Houden de knorren elkaar de hand boven het hoofd? Nee hoor. Maar als een stropdas een andere stropdas slaat, is het ineens nieuws. Deels natuurlijk vanwege die rare omerta. Maar deels is 't gewoon traditie, lul.

5 Reacties:

Blogger Bart Braun zei...

De prachtige tekening bij dit stuk is van de hand van Paul Börgers, lid van het onvolprezen tekenaarscollectief Antistrot.
http://www.antistrot.com/

25 september 2007 om 14:07  
Anonymous Anoniem zei...

Jaap Dronkers (onderwijssocioloog) doet onderzoek naar elites, onder andere naar oude adel en studentenverenigingen. Voor die laatste geldt dat die mensen gewoon voordeel hebben van lid zijn. Ons kent ons, en netwerken. Dat is de enige reden om erbij te gaan. Dat ontgroenen enzo, ach dat houdt zichzelf in stand. Ik ken wel een meisje dat bij een ontgroening is weggegaan (en dat wordt je niet in dank afgenomen dus wat er precies gebeurd is weet ik niet) en bij een andere vereniging is gegaan.

Heb zelf in Belgie met een studiereis de ontgroening meegemaakt in Antwerpen en zag er geen leuke dingen, maar zag hoe daar de meest linkse types in fasctisten veranderden tijdens een cantusavond. Genante avond, ook voor mezelf. Ik was doodsbang dat ik ook een van de straffen moest ondergaan, dus deed braaf wat me opgedragen werd. Rare dingen gebeuren er met mensen in zo'n groep. Dan zeg ik verder niet of ik ik vind dat je het moet verbieden, maar ik vond dit wel erg leerzaam.

26 september 2007 om 12:59  
Anonymous Anoniem zei...

Ik geloof er niks van dat dat netwerk de enige reden is om erbij te gaan. Als je achttien bent denk je niet 'goh, nu moet ik eerst een weeklang geAbu-Graibt worden, en vervolgens vijf jaar lang met die fascistische ontgroeners omgaan, maar als ik straks veertig ben en advocaat, komt me dat goed van pas.'
De corpora (want die gelden in Nederland als de zwaarste ontgroeners) zijn ook gewoon gezelligheidsverenigingen. Bier drinken, bands, feesten, lezingen, studiehulp. Ook als je er 100% zeker geen netwerk aan over kon houden (op één of andere hypothetische manier) zouden die gewoon leden trekken. Prima zaak, zolang ik er maar niet bij hoef.

26 september 2007 om 14:31  
Anonymous Anoniem zei...

Initiatieriten, zo oud als de wereld. De Papoea's doen het ook, en dan heb je meteen hetzelfde niveau als het corps.

Gingen er maar wat meer dood bij die ontgroening.

27 september 2007 om 15:24  
Anonymous Anoniem zei...

ben zelf werkzaam bij een grote bank die in de problemen is gekomen en ben er volledige van overtuigd dat de solidariteit van de corporale top de belangrijkste reden is van de ondergang. Uitroken die NSB-ers en publiek aan de schandpaal!! Past niet bij de 21e eeuw. Zit te wachten op de eerste personeelsadvertenties met de zinsnede: 'geinteresseerden met een corporale achtergrond wordt verzocht niet te reageren'.

27 december 2008 om 12:06  

Een reactie posten

<< Home