16 april 2008

Volkerts in Venray

De gemeente Venray heeft groot gelijk. Waarom zouden zij op moeten komen voor het belang van bedrijven die dierproeven doen? Laat maar fijn iemand anders de dreigementen krijgen.

Eerder had natuurlijk de projectontwikkelaar al gelijk. Hij is er om projecten te ontwikkelen, niet om namens heel Nederland zijn poot stijf te houden tegen de Volkerts.

En dus komt Henk Kamp erg hypocriet over als hij klaagt over een 'aanmoediging voor de activisten om door te gaan met hun misdadige gedrag', en Venray slappe knieën verwijt. Hij gaat niet bij zijn bevriende VVD-burgemeesters lobbyën om te vragen of er in Rotterdam of Leiden misschien wèl plek is.

Want die bedanken voor de eer, om dezelfde goede reden. Waarom zouden uitgerekend zij de sjaak moeten zijn? Ze zijn daar gek. Voor je het weet staat het gajes met opgegraven lijken of molotovcocktails in je voortuin.

En dat is precies de reden dat het zo stil is in Nederland. Over Wilders durft iedereen een grote bek te hebben, want Wilders zal je huis niet in de fik steken. Maar waar blijft de massale veroordeling van universiteiten, ziekenhuizen en bedrijfsleven voor deze actie? Waarom spuugt Ronald Plasterk, die nota bene zelf nog dierproeven heeft gedaan, geen vuur?

Omdat universiteiten niet teveel aandacht willen voor hun dierproeven. Omdat een club als het LUMC wel graag opschept over hoeveel goeds ze hebben gedaan voor Duchenne-patienten. Maar dat dat nooit had gekund zonder proefdieren, houden ze stil. Omdat de chemische industrie, die binnenkort miljoenen proefdieren gaat verstoken voor REACH, al bang genoeg is voor haar reputatie.

En dus kruipen de testers dieper in hun laboratoria, waar prikkeldraad al standaard is. Wat het idee versterkt dat er daar dingen gebeuren die niet deugen. En dus houden ze er nog meer hun mond over. En dus winnen de Volkerts.