08 oktober 2004

Seks

De Stichting Dienstverlening Gereformeerd Schoolonderwijs (DGS) is zeer te spreken over het lesboek “Nectar”, bedoeld voor biologielessen in de tweede klas van het voortgezet onderwijs. Tenminste, over de gekuiste versie ervan. Uitgever Wolters-Noordhoff was zo vriendelijk wat dingetjes te veranderen in het hoofdstuk over puberteit.

DGS vindt dat een vaste partner de beste manier is om SOA’s te voorkomen, en dat klopt. Mits beide partners hun eerste en laatste seksuele ervaring, en alles er tussenin, enkel met elkaar delen, is een SOA vrijwel uitgesloten. De stichting gaat er niet van uit dat jongeren al vroeg seks hebben, zo meldt de onderwijsadviseur van DGS in een krantenartikel. Waarop de stichting dat baseert, afgezien van wishful thinking, wordt niet duidelijk.

Zelf ben ik niet zo’n ontzettende christenmepper. Veel atheïsten en agnosten die ik ken hebben de neiging alles wat met christendom te maken de grond in te trappen onder het mom van “religie is achterlijk” of een vergelijkbare holle kreet. Ultieme hypocrisie, wat blijkt uit het feit dat diezelfde mensen over het algemeen heel veel politiek correcte tolerantie aan de dag leggen wanneer de islam of het jodendom ter sprake komt. Feit is dat christentje pesten bijna salonfähig is onder mensen die zichzelf tot de intellectuele elite rekenen.

Ik doe daar niet aan mee, maar dat betekent niet dat ik vind dat alles maar mag onder het mom van religie. Ik gruwel ervan als mensen om welke reden ook hun kop in het zand steken. En in het geval van het aangepaste biologieboek is daar zeker sprake van.

Dat de DGS vind dat trouw aan de partner belangrijk is, vind ik prima. Dat een tekening van een naakt bakvisje dat blij verbaasd kijkt naar haar volwassen wordende lichaam is vervangen is preuts, maar niet schokkend. Maar dat passages over masturberen en klaarkomen zijn geschrapt wél.

Of de DGS het nu leuk vindt of niet, Nederland staat bol van de seks, en onderwijs is de enige manier om te voorkomen dat pubers een verwrongen beeld krijgen van seksualiteit. Ook Wolters-Noordhoff had dat moeten beseffen, hoeveel extra omzet de gekuiste editie ook gaat genereren.