08 november 2004

Bedrijvigheid

De slogan van chemie- en farmaceuticagigant Bayer is “Science for a better life”. Dat is grappig, want sinds zijn oprichting heeft het Duitse bedrijf zich vooral beziggehouden met “Science for a better death”. Tijdens de Eerste Wereldoorlog bedacht Bayer het charmante concept chemische oorlogsvoering en produceerde het mosterdgas.

Samen met Agfa, BASF, Hoechst (inmiddels gefuseerd tot Aventis) en een aantal kleinere bedrijven was Bayer in de jaren ’30 en ’40 onderdeel van het IG Farben conglomeraat. Dat werkte nauw samen met de NSDAP, en ontwierp zelfs een industriegebied waar producten werden gemaakt die de Duitse oorlogsmachine draaiende moesten houden. De benodigde dwangarbeiders werden geleverd door de nazi’s. Ook Zyklon B, dat werd gebruikt om joden mee te vergassen, werd door IG Farben geproduceerd.

Na de oorlog werden de verschillende bedrijven weer afgesplitst van IG Farben. Bayer heeft de voormalige dwangarbeiders nooit één cent schadevergoeding betaald, en is waarschijnlijk niet van plan dat te gaan doen. Dat is vermoedelijk ook waarom de website van het bedrijf, bayer.com, niet al te veel woorden vuil maakt aan het akkefietje.

Zoals we in Nederland het woord ‘softenonbaby’ hebben, kennen ze in Vietnam het begrip ‘Agent Orange baby’. Dat slaat op volwassen mensen die als gevolg van het ontbladermiddel Agent Orange een onderontwikkeld lichaam en de geest van een vierjarige hebben. Tijdens de Vietnamoorlog wierpen Amerikaanse vliegtuigen bijna 80 miljoen liter op de dichte jungle, waarin de Vietcong zich immers veel te makkelijk kon verstoppen. Het spul is helaas ook ontzettend giftig voor mensen, en dat betekent dat er ook nu nog Agent Orange baby’s worden geboren.

Monsanto was één van de bedrijven die het goedje op verzoek van het Amerikaanse ministerie van defensie produceerden. Het bedrijf, dat tegenwoordig vooral in biotech doet, weigert tot op de dag van vandaag te erkennen dat het medeverantwoordelijk is voor de ellende.

Moord en doodslag zijn niet voorbehouden aan religie. Gruwelijke, onbegrijpelijke wandaden worden begaan door mensen die in niets anders geloven dan het Uiteindelijke Doel. Dat kan Allah zijn, of God, maar ook Winst. Het fundamentalistisch kapitalisme heeft al vele, vele slachtoffers gemaakt.