01 november 2004

Stemmen

De Amerikanen maken zich zorgen over de presidentsverkiezingen van morgen. Het is een nek-aan-nek race, en vier jaar geleden kon de hele wereld zien wat daar de gevolgen van kunnen zijn. Nog een keer verkiezingen waarbij een rechter met duidelijke politieke signatuur het laatste woord heeft zou funest zijn voor de geloofwaardigheid van de democratie in de VS. En het gaat al een tijdje niet zo goed met die geloofwaardigheid.

Ondertussen willen ze in Ierland nog steeds niet aan de stemmachines van Nedap, die in Nederland al jaren worden gebruikt. Eventuele hackers zouden met de gegevens kunnen rommelen, zo wil het verhaal, en de beheerders van de apparaten schijnen ook gewoon bij de data te kunnen.

Toen een Ierse commissie een half jaar geleden zei de machines niet te vertrouwen, wilde de Nederlandse minister Thom de Graaf, die over het stemproces gaat, niet veel meer kwijt dan dat er eigenlijk niets aan de hand was. De pers ging er volkomen ten onrechte verder niet op in. Met een minuscuul artikeltje in de kantlijn liet de krant recentelijk weten dat de Ieren de machines gaan laten testen door een onafhankelijke instantie.

In de Oekraïne lieten ze zien hoe het ook kan: stembureau’s die veel te laat opengingen, te weinig of helemaal geen biljetten en zelfs stembussen die spontaan uit elkaar vielen. Allemaal ten nadele van de oppositie. Maar ja, wie moet daar nu wat van gaan zeggen? De Amerikanen? Wij? Dankzij respectievelijk de zucht naar macht en de onhebbelijke neiging om in de eerste plaats te doen alsof er helemaal niets aan de hand is en als dat niet werkt pas actie te gaan ondernemen, maken de westerlingen het zichzelf niet makkelijk.

De ogen van de wereld zijn op Amerika gericht, en dat betekent dat de verkiezingen per se vlekkeloos moeten verlopen En Nederland ziet zichzelf graag als gidsland van “het andere machtsblok”, en dat betekent dat we de ontwikkelingen in Ierland met argusogen moeten volgen. En als uit hun test blijkt dat de machines te fraudegevoelig zijn, dan moeten er bij ons toch echt een paar koppen gaan rollen.