04 november 2004

Vrij

Dus het is het vrije woord dat we willen? Een einde aan de politieke correctheid? Dood aan de gedachtepolitie? Wel hier: het is terecht dat Theo van Gogh is vermoord.

Wat? Dat is schandalig? Dat mag ik niet zeggen? Hoor ik hier de politiek correcte, verstikkende gedachtepolitie? De rechtse kerk? Hier mag helemaal niet alles gezegd worden.

Hoeveel hadden er op de Dam gestaan als imam el-Moumni zou zijn vermoord? En als er al mensen bijeengekomen waren, hoe zou die bijeenkomst ervaren worden? Als een oprecht verontwaardigde menigte die de vrijheid van meningsuiting wilde verdedigen, of als een dreigende massa boze Marokkanen?

Nee, ik vind de moord op Theo van Gogh niet terecht, en ik vind niet dat het racistisch is om te erkennen dat er binnen de islam een stroming is die gekenmerkt wordt door haat. Maar we moeten met z’n allen eens goed gaan praten, en wel nu. We hebben geen tijd voor lulkoek.

Dé schuld bestaat niet. De wereld is complex, dit probleem dus ook. Leer ermee leven. Bevalt het je niet, dan is dat jammer. Je hebt ongelijk en je bent deel van het probleem, niet van de oplossing.

Als je last hebt van iemand met een hoofddoek, dan ben je een zeikerd. Kijk om je heen: hoofddoeken zijn niet het meest aanstootgevende kledingstuk dat gedragen wordt.

Vrijheid van godsdienst geldt niet alleen voor jou, maar voor iedereen. De vrijheid om zondig te zijn geldt ook voor iedereen. Accepteer dat.

Vrijheid is niet absoluut. Dat is het nooit geweest en dat moeten we niet willen. Vrijheid kent grenzen en aangeven waar die liggen is niet makkelijk. Begrijp dat.

Iedereen mag zeggen wat hij denkt, echter: mensen bewust stelselmatig kwetsen is niet het summum van vrije meningsuiting, maar het summum van smakeloosheid. Dat Theo van Gogh martelaar van het vrije woord is geworden, betekent niet dat hij als voorbeeld moet dienen voor mensen die hun mening uiten.

En tot slot: mensen mogen nooit, maar dan ook nooit, vermoord worden vanwege hun mening. Maar dat is nu net één van de dingen waar we het wél over eens zijn.