28 oktober 2004

Pillen

Medicijnverkopers schijnen het maar niet te kunnen laten: cadeautjes uitdelen aan huisartsen, in de hoop hun op die manier hun voorschrijfgedrag te beïnvloeden. En wat blijkt? Het werkt nog ook. Maar liefst acht procent van de artsen laat zich vrolijk omkopen door de farmaceutische industrie en besluit het middel van de pillenboer die dat leuke horloge gaf te gaan voorschrijven.

Regelmatig komt in het nieuws dat deze praktijken eigenlijk al jaren bezig zijn. Artsen laten zich fêteren door farmaceutische bedrijven, en veranderen in ruil daarvoor van medicijn. Niet omdat het beter werkt of minder bijwerkingen heeft - soms zelfs integendeel – maar omdat de fabrikant van het middel zo vriendelijk was ze uit te nodigen voor een wetenschappelijk congres in Yab Yum.

En een huisarts is geen supermarkt. Als de bedrijfsleider van de Albert Heijn een nieuwe auto krijgt van Coca Cola en vervolgens besluit geen Pepsi meer te verkopen, dan is dat zijn zaak. Klanten zijn prima in staat zelf te bepalen welke cola ze het lekkerst vinden en de supermarkt voor een concurrent te verruilen als ze graag Pepsi willen drinken. Patiënten daarentegen vertrouwen hun huisarts en hebben sowieso niet genoeg kennis om te kunnen zien of hij ze wel het beste medicijn voorschrijft. Er is een vertrouwensrelatie, en mensen die misbruik maken van vertrouwensrelaties zijn schoften. Kan ik verder ook niets aan doen.

Mij lijkt het hartstikke duidelijk dat zowel de farmaceuten als de artsen die zich met dit soort bedrog bezig houden aan de allerhoogste boom horen te bungelen. Maar, en dat verbaast me het meest, dat wil maar niet gebeuren. Ja, farmaceuten worden bijna wekelijks op de vingers getikt door de rechter, maar daar zijn ze niet van onder de indruk. Zoveel is duidelijk.

En het is ook niet alsof artsen zo miserabel verdienen dat ze zich wel moeten laten omkopen. Maar daar kunnen we natuurlijk voor zorgen. Als onze eigen huisartsen toch hebberige hufters zijn, laten we ze dan omlaag schalen naar het minimumloon. Het is of dat, of gewoon de wet aanpassen en dit probleem voor eens en voor altijd uit de wereld helpen.