20 november 2004

Evolutie

De evolutietheorie is een theorie. Er zitten haken en ogen aan, er zijn grijze en zwarte gebieden, en het bewijs zal nooit sluitend kunnen zijn. Dat betekent dat de evolutietheorie niet per sé waar is. Maar, en dat is belangrijk, het is wel een wetenschappelijke theorie. Sterker nog, het is een theorie waarover binnen de wetenschap ongeveer net zoveel consensus bestaat als over de wetten van Newton en Einsteins relativiteitstheorie.

Intelligent design, oftewel creationisme, is de tegenhanger van de evolutietheorie. In een notendop stelt ze dat de complexiteit van onze wereld niet door toeval kan zijn ontstaan, en dat er dus sprake moet zijn van een Ontwerper. De Aarde bestaat zo’n vijfduizend jaar (of misschien was het tienduizend) en verder wordt gewezen op alle missende en rammelende delen van de evolutietheorie om aan te tonen dat die niet waar zou zijn.

Het is een schattig concept, maar met wetenschap heeft het niets te maken. Dat complexiteit niet kan ontstaan door survival of the fittest, waarbij de genen van de sterkste individuen aan volgende generaties worden meegegeven, is nergens op gebaseerd. Een klein beetje genetische variatie over een heleboel generaties levert grote variatie, en als de organismen die het best zijn aangepast aan de omstandigheden de grootste overlevingskans hebben (en dat hebben ze) dan krijg je evolutie. Het concept is nauwelijks ingewikkelder dan basisschoolalgebra.

Creationisten in Georgia, VS, hebben het voor elkaar gekregen dat biologieboeken een grote sticker voorop krijgen, waarop staat dat de evolutietheorie een theorie is en geen feit. Liever hadden ze gezien dat Intelligent Design en evolutietheorie allebei onderwezen worden, zoals dat bijvoorbeeld gebeurt op een school in Pennsylvania.

Wetenschap is geen politiek, het is geen religie en het is geen propaganda. Wetenschappers zijn perfect noch onfeilbaar, maar ze moeten de vrijheid hebben zich bezig te houden met feiten. Niemand hoeft te geloven in wetenschap, maar scholieren ook maar het idee geven dat creationisme een even goed gefundeerde theorie is als de evolutietheorie is verwerpelijke propaganda. Over wat voor God hebben we het eigenlijk als de waarheid geweld aangedaan moet worden om het geloof in Hem te verspreiden?