19 november 2004

Roundup

Ik heb het er al eens over gehad, en wie weet zal ik dat na vandaag nog eens doen: Monsanto, voormalig leverancier van Agent Orange, en tegenwoordig vooral bekend van het herbicide Roundup. En van Roundup Ready, genetisch gemodificeerde gewassen die resistent zijn tegen de onkruidverdelger, zodat boeren ongelimiteerd kunnen sproeien. Het enige addertje onder het gras is dat boeren de zaden van de gewassen niet zelf mogen vermeerderen, maar ieder jaar een nieuw voorraadje moeten kopen bij Monsanto.

De reden dat ik mezelf geen antiglobalist wil noemen, is dat er teveel gebivakmutste anarchisten zijn die het ook doen. Ook word ik niet graag geassocieerd met types als José Bové, de Franse boer die zich tegenwoordig vermaakt met het vernielen van akkers met genetisch gemodificeerde maïs. Maar soms wordt weer even duidelijk gemaakt waarom het wel degelijk nodig is dat mensen zich druk maken om de klotestreken die grote bedrijven kunnen flikken.

Het Canadese hooggerechtshof heeft met vijf stemmen tegen vier Monsanto in het gelijk gesteld tegen de Canadese boer Percy Schmeiser. Schmeiser ontdekte zeven jaar geleden dat enkele van zijn koolzaadplanten door kruisbestuiving waren besmet met Roundup Ready genen van Monsanto. Het bedrijf bood niet zijn verontschuldigingen aan voor de vervuiling van Schmeisers akkers, maar sleepte de boer voor de rechter wegens patentschending.

Het is al eng genoeg dat genen gepatenteerd kunnen worden, dat boeren aangeklaagd kunnen worden omdat Monsanto’s gepatenteerde DNA over hun akkers waait is Kafkaësk. Het is alsof de mensen van Philips ’s nachts bij je inbreken, al je peertjes vervangen door hun nieuwste model gloeilamp en de volgende dag op je stoep staan met een dagvaarding.

Ik weet dat het moeilijk is om te geloven, dat het lijkt alsof ik hier feiten weglaat of dingen verzin omdat de wereld eigenlijk zo in elkaar zou moeten zitten dat dit soort dingen niet kán. Maar het kan, en het is echt waar. Zoek het op, kijk het na, raadpleeg betrouwbare bronnen. En kom dan alsjeblieft tot de conclusie dat je nooit, maar dan ook nooit één cent uitgeeft aan iets waar Monsanto geld aan verdient.