18 november 2004

Journaille

Vlak na de moord op Theo van Gogh publiceerde een weblog de echte naam van Mohammed B. Althans, de naam van iemand die van voren Mohammed heette, wiens achternaam met een B begon en die ook nog eens te Googlen was. Andere blogs namen het klakkeloos over en als weblog geenstijl.nl, niet iets anders had beweerd zou deze man inmiddels aangeschoten wild zijn geweest.

Eén van de stomste spreekwoorden die onze taal kent, wil dat waar rook is, ook vuur is. Ik wijs nog even op het citaat van Joseph Goebbels dat acht dagen terug langskwam. Het is niet zo dat een bewering een hoger waarheidsgehalte krijgt naarmate meer mensen elkaar gaan nabauwen zonder te weten of wat ze zeggen wel ergens op slaat. Op internet gebeurt dat vaak, en dat is een goede reden om informatie die je daar vandaan haalt kritisch te bekijken.

Ik mag hopen dat de verslaggever van dagblad De Limburger, die een foto van de onschuldige Mohammed liet afdrukken, op staande voet ontslagen is. En dat hij wordt vervolgd. Zomaar iemand beschuldigen van een dergelijk zwaar misdrijf is onvoorstelbaar asociaal, en in strijd met alles waar een journalist voor hoort te staan.

Vlak na de moord op Van Gogh wisten verschillende nieuwsbronnen te melden dat er veel moslimfundamentalistische teksten op internet te vinden zijn. Het verrassendste daarvan was dat er blijkbaar mensen waren die dat verrassend vonden. Niet alleen is internet een vrijplaats voor zowel normale mensen als gekken met een verwrongen wereldbeeld, veel internetgebruikers veranderen ook nog eens in eikels zodra ze een forum of chatroom bezoeken.

Van extremistische moslims en ecoguerilla’s tot racisten en aanhangers van onsympathieke sektes, alle soorten uitschot zijn vertegenwoordigd op internet. Oververtegenwoordigd zelfs, omdat mensen nu eenmaal graag contact hebben met geestverwanten, en als je verknipt bent zijn die in de echte wereld wat moeilijker te vinden dan normaal. Maar of het kwaad kan? Ach, iedere randdebiel die druk aan het chatten is met zijn medegestoorden, is in elk geval niet iets anders aan het doen. Wie weet houdt internet de meeste idioten juist wel van de straat.