18 december 2004

D'66

Het is een moeilijke tijd voor liberalen: de VVD zit sinds de opkomst van Pim Fortuyn verschrikkelijk met zichzelf in de knoop: moet de partij verder gaan op de oude rechts-liberale koers of toch proberen om zetels te winnen met uitspraken over harde lijn, aanpassen of oprotten? D’66 heeft het al helemaal moeilijk: tijdens de jaren van Paars wisten ze er tal van liberale punten doorheen te jassen (legalisatie van prostitutie en homohuwelijk, bijvoorbeeld), maar veel krediet heeft ze er niet mee gekregen. Als straks de gekozen burgemeester en – wat God verhoedde – het districtenstelsel zijn ingevoerd heeft de partij zichzelf helemaal overbodig gemaakt en kan zij feestelijk te grave gedragen worden.

Tot die tijd blijft het natuurlijk vrij schieten voor columnisten zonder inspiratie. Ook de leden van D’66 lijken de moed op te geven. Gisteren stapte de gemeenteraadsfractie van Veenendaal uit de partij. In oktober gebeurde in Roozenburg hetzelfde. De afdeling in Bussum nam vorige maand ‘publiekelijk afstand’ van het snoei- en uitzetbeleid van Balkenende II. “Ik wens in Veenendaal niet het kruis van Thom de Graaf te dragen”, aldus één van de twee opgestapte Veenendalers.

Een paar jaar geleden werd een andere partij, Leefbaar Nederland, volkomen overbodig. Over heel het land stikt het echter nog van de lokale Leefbaren, die zich vol enthousiasme inzetten voor plaatselijke belangen. Als de uiteenvallende restjes van D’66 zich nou eens verenigen met de Leefbaren tot een nieuwe landelijke partij? Dan valt er voor liberalen misschien weer iets te kiezen.