11 december 2004

Open

Open source software, programmatuur die gratis is en waarvan de broncode openbaar is, is op een aantal gebieden druk bezig een serieus alternatief te worden voor softwarepakketten die bakken met geld kosten. Tekstverwerken kan met Open Office, virussen scannen met ClamWin, databases kunnen gemaakt en beheerd worden met MySQL en PHPmyAdmin en wie een webserver wil draaien kan daar Apache voor gebruiken. Allemaal voor niks, terwijl een pakketje closed source programma’s die hetzelfde doen honderden euro’s kost.

De regering is niet helemaal achterlijk en heeft de stichting ICTU opdracht gegeven open source te “onderzoeken en te stimuleren”. Maar blijkbaar weten sommige bestuurders zich toch geen raad met het concept. Veel bureaucraten zijn krasse knarren die niet meer zo lenig van geest zijn, en die zijn opgegroeid met het idee dat iets onmogelijk goed kan zijn als het gratis is. Dat er goede, gebruiksvriendelijke programma’s zijn die iedereen gratis en voor niks mag gebruiken, moet de arme nestors nachtmerries hebben bezorgd.

Veel werk steken in iets en het vervolgens zomaar weggeven is natuurlijk ontzettend verdacht. Daarom leek het de Rijksoverheid verstandiger om maar gewoon met Bill Gates te gaan praten. Die man wil tenminste harde euro’s hebben voor zijn product.

147 miljoen harde euro’s, om precies te zijn, en dan mogen 250.000 computers gebruik maken van Microsofts programma’s. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is druk bezig om meer van haar leden mee te laten doen aan het contract, om op die manier zoveel mogelijk computers te vrijwaren van de slechte (want gratis) open source programmatuur.

147 miljoen euro, in een land waar bezuinigd wordt op alles dat los en vast zit. 147 miljoen euro om een bedrijf dat diverse rechtszaken heeft lopen wegens monopolievorming aan een monopolie te helpen. 147 miljoen euro om te voorkomen dat gratis software de serieuze concurrentie gaat vormen die Microsoft al jaren niet meer heeft gehad. Het is een mooi voorbeeld van het pooiermodel: in ruil voor belastinggeld zorgt de overheid ervoor dat je genaaid wordt waar je bij staat.