12 december 2004

Rumsfeld

Toen George W. Bush herkozen werd als president van de VS, hadden de meeste mensen verwacht dat hij een nieuwe defensieminister zou aanstellen. Donald Rumsfeld heeft namelijk niet alleen de gewoonte de pers te behandelen op een manier waar Louis van Gaal een puntje aan kan zuigen, hij was ook één van de mensen die maandenlang hamerde op de niet-bestaande massavernietigingswapens van Saddam.

Verrassend genoeg mocht Rumsfeld blijven. Minder verrassend is dat hij zich inmiddels alweer in de nesten heeft gewerkt. Als gevolg van een simpele vraag van een soldaat en de onbeschoftheid van de defensiebaas zelf.

Wat wil het geval? Een groot deel van het wagenpark van de Amerikanen in Irak is niet fatsoenlijk bepantserd. De enige bescherming die berijders hebben, bestaat vaak uit kogelvrije vesten die voor de zijraampjes worden gehangen, zandzakken op de bodem en “hillbilly armor”: platen schrootmetaal die aan de wagen worden bevestigd. De helft van alle dode en gewonde Amerikanen in Irak is het slachtoffer geworden van mijnen en andere explosieve booby-traps op en langs de wegen.

Toen Rumsfeld de Amerikaanse troepen een hart onder de riem kwam steken in Koeweit, vroeg een soldaat hem waarom het zo moeilijk was om voor fatsoenlijke bepantsering te zorgen. De minister antwoordde: “Je gaat de oorlog in met het leger dat je hebt, niet met het leger dat je zou willen hebben.”

Zelfs in de VS schoot deze asociale uitspraak sommige mensen in het verkeerde keelgat. Producenten van Humvees (een veelgebruikt voertuig in het Amerikaanse leger) meldden dat hun fabrieken niet op volle kracht draaiden en dat het Pentagon daar ook nooit om heeft gevraagd. Defensie heeft nergens bepantsering besteld, en Rumsfeld zelf besloot het Iraakse leger veel kleiner te houden dan zijn generaals hem adviseerden. Amerikaanse soldaten zijn de oorlog ingegaan met het leger dat Rumsfeld ze gegeven heeft.

Eens te meer blijkt dat het beleid van Bush en consorten niets meer om het lijf heeft dan grote woorden en wapperende vlaggen. Zelfs het lot van hun eigen troepen laat ze koud. Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat het Amerikaanse volk dat nog niet doorheeft?