14 december 2004

Referendum

Komend voorjaar mag u een historische daad verrichten! U mag voor het eerst in uw leven stemmen in een landelijk referendum, over de Europese Grondwet wel te verstaan. Om u te begeleiden bij uw eerste stapjes op het pad van directe democratie zult u ongetwijfeld nog de nodige voorlichting krijgen. Voor een gebrek aan propaganda hoeven we ook al niet te vrezen: vrijwel alle partijen steunen het voorstel - alleen de LPF en de SP zijn tegen.

Nog een reden voor propaganda: de politiek denkt dat u desondanks wellicht tègen gaat stemmen. Op de website van de BBC jammeren Staatssecretaris Nicolaï en PVDA-kamerlid Timmermans dat wij met z’n allen waarschijnlijk te dom zijn voor een referendum: “Soms gaat het in een referendum niet over de zaak in kwestie, maar bijvoorbeeld over de regering”, aldus Nicolaï. De twee politici vrezen dat de huidige onvrede over prepensioen, de Euro en de immer voortzettende Fortuyn-hetze tegen de zittende politiek u tegen het voorstel zullen laten stemmen. Dit terwijl u eigenlijk voor bent, net als zij. Denken ze.

Vorige maand deed Nicolaï ook al een opwekkende uitspraak over het aanstaande referendum: tijdens een bijeenkomst in de Balie zei hij dat de besluitvorming al zo ver gevorderd is dat zelfs als Nederland massaal tegen stemt, de Grondwet er toch komt: “Het lijkt dan of de burger inspraak heeft, maar in feite gebruik je het referendum dan alleen maar om te horen dat het volk ook vóór was.” Tel zijn twee uitspraken bij elkaar op, en ik heb al reden genoeg om tegen te stemmen.

P.S.
Een telefoontje met de EU spreekt Nicolaï’s uitspraak overigens gedeeltelijk tegen: Als Nederland massaal tegen stemt, kan de Grondwet formeel niet worden aangenomen. Nederland zou dan een uitzonderingspositie binnen de EU moeten krijgen, vergelijkbaar met Denemarken en Groot Brittanië. De Europese landen die vóór hebben gestemd krijgen vallen dan wel onder de nieuwe wet. Er valt dus wel degelijk iets te kiezen.