05 april 2005

Gentleman

Michiel Boersma, topman van Essent, stak vorig jaar 821.000 euro in zijn zak. Wie had verwacht dat de privatisering van energiebedrijven zou leiden tot dergelijke vormen van zelfverrijking? Zeg nu zelf, er zijn maar liefst drie aanbieders van stroom die iets voorstellen in Nederland, dus moordende concurrentie en vlijmscherpe prijzen liggen in de lijn der verwachting. Dat zowel NUON als Essent hebben gekozen voor de dikbetaalde-directeur-strategie wekt misschien verbazing, maar meer dan toeval is het natuurlijk niet.

Zelfregulering is een prachtig beleidsinstrument. Het mes snijdt aan twee kanten: ministers hebben meer tijd voor belangrijke zaken omdat ze zich niet met een branche hoeven te bemoeien, en de markt functioneert optimaal. Een gentleman houdt altijd rekening met het algemeen belang, en als er één beroepsgroep bestaat uit louter gentlemen dan is dat wel die van de directeurs. Die kun je prima hun eigen markt laten reguleren.

In Engeland is zojuist een onderzoek afgerond naar de handel en wandel van de farmaceutische industrie. Britse pillendraaiers worden nauwelijks gecontroleerd, en hebben de vrijheid om artsen te fêteren en onderzoeksresultaten op te leuken. En wat blijkt? Ze doen het nog ook! Hier in Nederland zou iets dergelijks ondenkbaar zijn, omdat de farmaceutische industrie zichzelf reguleert. Als over een paar jaar zou blijken dat hier op grote schaal antidepressiva zijn verkocht met levensgevaarlijke bijwerkingen, zouden we natuurlijk diep geschokt zijn. Zoiets verwacht je niet, als je de leiding in handen geeft van echte gentlemen.

Het meest succesvolle conglomeraat aller tijden doet al eeuwen aan zelfregulering. Werknemers die de corporate identity bezoedelen door te beweren dat de wereld de afgelopen paar honderd jaar is veranderd worden op een zijspoor gezet, of, als ze een minder ernstig vergrijp hebben begaan (zoals kinderverkrachting) overgeplaatst. Onder de bezielende leiding van directeur Johannes Paulus de Tweede, God hebbe zijn ziel, is het aantal klanten van de katholieke kerk gegroeid tot ruim één miljard, en het aantal AIDS patiënten tot meer dan 40 miljoen. Twee cijfers die duidelijk aangeven hoe succesvol de katholieke kerk de afgelopen jaren is geweest, en dat allemaal omdat er een echte gentleman aan het roer stond.

5 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Nu zijn collumns er niet voor om genuanceerd te zijn, maar om de katholieke kerk verantwoordelijk te stellen voor de aidsproblematiek lijkt me nogal ver gaan. De kerk propageert ook het 'geen sex voor het huwelijk' principe, iets wat een uitstekend remedie is tegen welke geslachtsziekte dan ook. Verder is het het bij veel Afrikaanse stammen zo, dat het enige remedie tegen aids, de verkrachting van een maagd is. Iets wat veel mannen met 'tegenzin' doen natuurlijk ;o)

5 april 2005 om 23:53  
Blogger Iknik zei...

Natuurlijk is de katholieke kerk niet in z'n eentje verantwoordelijk voor de AIDS-problematiek, maar ze heeft zich ook niet bepaald ingezet om de verspreiding van HIV tegen te gaan. Had de kerk zich iets minder druk gemaakt om eeuwenoude dogma's en iets meer om mensen, dan waren er nu geen 40 miljoen AIDS-patiënten geweest.

6 april 2005 om 09:28  
Anonymous Anoniem zei...

En als mensen naar die dogma's hadden geluisterd, waren er nu geen aidspatiënten.

6 april 2005 om 13:39  
Blogger Iknik zei...

Maar zelfs als we doen alsof seks de enige manier is om AIDS op te lopen (wat niet zo is) kan een kerk zich afvragen wat beter is: datgene doen waarmee de meeste ellende voorkomen wordt, of strak vasthouden aan principes en de ogen sluiten voor wat niet strookt met het eigen wereldbeeld.

6 april 2005 om 14:37  
Blogger Iknik zei...

Maar zelfs als we doen alsof seks de enige manier is om AIDS op te lopen (wat niet zo is) kan een kerk zich afvragen wat beter is: datgene doen waarmee de meeste ellende voorkomen wordt, of strak vasthouden aan de eigen principes en het eigen onwrikbare wereldbeeld. En de tweede optie is niet bepaald de meest bamhartige.

6 april 2005 om 15:02  

Een reactie posten

<< Home