10 april 2005

Wereldoorlog

Scott Ritter was van 1991 tot 1998 wapeninspecteur voor de VN in Irak. Nu beweert hij dat de VS van plan zijn Iran te bombarderen. Niet eerder dan in juni 2005, maar misschien ook niet veel later. Voormalig Amerikaans staatssecretaris John Bolton is verantwoordelijk voor het Iran-beleid van de VS, en hij beweert (overigens zonder bewijzen te leveren) dat Iran kernwapens wil gaan maken.

Het zou me niet verbazen als de Amerikanen inderdaad Iran op de korrel nemen. Politiek gezien heeft president Bush er alles aan om oorlog te voeren tegen terrorisme, en de ayatollah is een archetype bad guy. Hij praat raar, hij bidt raar en hij draagt rare kleren, kortom, hij is een droom voor Amerikaanse propagandamakers.

Maar het grootste gevaar voor de wereldvrede is niet het Midden-Oosten. De meeste Arabische staten zijn zo instabiel dat onrust eerder zal leiden tot een hele reeks aan burgeroorlogen dan aan een allesvernietigende oorlog tegen het westen. En extremistische moslims die bomaanslagen plegen in Europa en de VS zijn eng en gevaarlijk, maar ze zijn met veel te weinig om een wereldoorlog te ontketenen.

De Amerikanen zullen geen twee keer nadenken voor ze een Arabisch land dat zich misdraagt hardhandig tot de orde roepen. Maar China en India zijn een maatje groter, en bovendien veel beter bevriend met de VS. China en Japan zijn geen boezemvrienden, maar Japan is wel weer dikke maatjes met Amerika. Verder hebben we Taiwan, dat al helemaal geen vrienden is met China, en Noord-Korea, dat, net als Birma, vrienden is met niemand. Hier komt nog een hele trits landen bij (Thailand, Zuid-Korea, Indonesië, om er een paar te noemen) die veel moderner en gevaarlijker zijn dan de staten in het Midden-Oosten en die zich geen van allen onbetuigd zullen laten als er een conflict ontstaat in de regio. Kortom, Zuidoost Azië lijkt verdomd veel op Europa aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog.

Ik hoop niet dat het er van komt, maar het westen staart zich blind op moslimterrorisme en het Midden-Oosten. Terwijl dat muggenzifterij zal lijken als in Azië echt een keer de hel losbarst.