08 augustus 2005

Gek

Het begint een beetje eentonig te worden: opnieuw een ontsnapping van een crimineel die onder behandeling staat. Dit keer gaat het om Marciano Ernst, veroordeeld wegens doodslag op de minnaar van zijn vriendin, die is “ontsnapt” uit een GGZ-instelling in Halsteren. Ontsnapt tussen aanhalingstekens, want eigenlijk is dat woord bedoeld voor mensen die tunnels graven en lakens aan elkaar knopen om weg te komen uit gebouwen met deuren die op slot zitten en ramen met tralies. Niet voor boeven die vrij rond mogen lopen over een onbewaakt terrein waar geen hek omheen staat.

Een systeem dat mensen per definitie geen tweede kans gunt, deugt niet. Maar een systeem dat tot gevolg heeft dat er een paar keer per jaar een gevaarlijke psychopaat vrij rondloopt ook niet. Liever tien ontoerekeningsvatbare delinquenten die tot het einde der tijden in een inrichting zitten dan één onschuldige burger die het slachtoffer wordt van een ontsnapte TBS’er.

Je zou kunnen pleiten voor het afschaffen van TBS, maar dat is het kind met het badwater weggooien. Bovendien is het volkomen overbodig, want het is een kleine moeite om bij elke TBS’er een chip of zendertje te implanteren. Dat is natuurlijk een schending van de privacy van TBS’ers, maar je bent een gevaar voor de samenleving of je bent het niet.

En laten we wel zijn: je krijgt TBS als al is vastgesteld dat je niet volledig verantwoordelijk bent voor je daden - een concept, overigens, waar we steeds meer problemen mee gaan krijgen naarmate we meer over de werking van ons brein te weten komen, maar daar zal ik het later nog eens over hebben – en dat blijft gelden totdat je genezen bent. Dat betekent dat anderen de beslissingen moeten nemen waartoe jij niet in staat bent.

Zo’n uitspraak riekt naar gestichten van vroeger, maar als we het hebben over een eenvoudig zendertje is dat slechts een naar luchtje. En terecht of niet, over het huidige systeem hangt de walm van ongewassen geitenwol. Stinken doet het toch, en als er niets gebeurt, is iedereen het straks zo beu dat het hele TBS-systeem wordt afgeschaft.

2 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Nu jullie steeds meer over chips praten, vraag ik me af of het mogelijk is zoiets eruit te snijden. Immers, als je toch al gek bent?..

9 augustus 2005 om 09:44  
Blogger Iknik zei...

Dat ligt er denk ik aan waar die chip precies zit. Maar het is inderdaad een probleem waar ik niet zo 1-2-3 aan gedacht had.

Een enkelband van titanium dan maar?

9 augustus 2005 om 10:56  

Een reactie posten

<< Home