04 augustus 2005

Modder

Ik had me nog zo voorgenomen om niet over GTA: San Andreas te gaan schrijven. Oerblogger Maddox verwoordde treffend wat de meest voor de hand liggende gedachte was: een spel waarin je mensen vermoord, hoertjes pimpt en dingen opblaast - en je gaat zeuren over een stel tieten?

Voor wie net terug is van vakantie: in het zoveelste uitmelksel van het computerspel Grand Theft Auto zaten sexscènes. Sex is vies in Amerika, dus als speler kon je er niet bij - bijkomend voordeel voor de uitgever was dat de leeftijdsgrens hiermee omlaag kon, zodat het spel in de speelgoedwinkel mocht liggen.

Zoals de meeste populaire computerspelletjes bood GTA:SA haar fans de mogelijkheid om te [i]modden[/i]: veranderingen in het spel aan te brengen. Een Nederlandse modder ontdekte de sexscènes, en schreef een mod die ze zichtbaar maakte. Grof schandaal, spel uit de schappen, Hillary Clinton boos - als haar man zich laat pijpen door een stagaire is dat oké, maar ze trekt de grens bij een digitale tepel. De makers van het spel hebben inmiddels een onmodbare versie op de markt gebracht.

Juridisch gezien zal het wel een groot verschil zijn, maar ook The Sims, Morrowind en talloze andere hitspellen hebben blote-mensen-mods. Het naakt is er door de modders ingestopt in plaats van de programmeurs, maar uiteindelijk gebeurt er hetzelfde. Je downloadt een pakketje software, en vervolgens zitten er blote mensen in je spel. Het zou me dan ook niets verbazen als andere spelletjesmakers het zekere voor het onzekere verkiezen, en ook hun spellen modproof maken.

Dat laatste zou pas ècht een schandaal zijn. Ik heb met plezier velden in elkaar geknutseld voor Doom. Ik heb van allerlei andere spellen veel extra plezier gehad doordat modders extra velden maakten, het spel kleurrijker maakten, of simpelweg wat spelfouten eruit haalden. Zonder de mogelijkheid om mods te maken of te downloaden verliest het computerspel als genre aan rijkheid en mogelijkheden. Als alle mensen die moeite hebben met de pixeltiet nou gewoon die mod niet downloaden, zou het dan allemaal meevallen achteraf?