26 juli 2005

de latex handschoen van de politiestaat

Wanneer woon je in een politiestaat? De definitie laat nogal wat te wensen over.
Wanneer wordt de vrijheid van de burger zoveel ingeperkt dat een land echt verkeerd bezig is? Je kan daar vrij ver in gaan. Wonen in een land waarin het niet democratisch gekozen staatshoofd het recht heeft om de AIVD op mensen af te sturen (Nederland), waar verdacht uitziende mensen neergeknald kunnen worden (Engeland) of gevangenen zonder proces vastgehouden kunnen worden in twijfelachtige omstandigheden (USA) lijkt bijvoorbeeld voor bijna niemand een bezwaar.

Maar toch, de wetgeving schuift op. Een e-mail encryptieprogramma mocht pas op de markt komen nadat het lichter werd gemaakt. Je hebt blijkbaar de plicht om afluisterbaar de communiceren, stelde visionair Rob Gongrijp vandaag vast op webwereld. Identificatieplicht. Preventief fouilleren. De AIVD die aankondigt op grotere schaal met uw e-mail mee te gaan lezen. Het is allemaal nog niet heel erg, maar ergens tussen Nederland en Noord-Korea steek je een grens over en woon je in een politiestaat.

Waar ligt die grens? Trek hem eens voor jezelf. Spreek met jezelf af: ‘als dit-en-dit gebeurt, is Nederland te ver gegaan.’ Je mag helemaal zelf weten waar de grens ligt. Anaal gefouilleerd mogen worden omdat je naar de verkeerde club bent uitgegaan? Een politie die na een bezoek aan het tuincentrum langskomt om te zien wat je met die zakken kunstmest moet? Het is jouw grens, maar je moet je er wel aan houden. Als je een latex handschoen in je aars hebt en denkt ‘nah, eigenlijk valt het best mee met die politiestaat’, had je je grens niet goed getrokken.


Ik moet nog even bedenken waar mijn grens ligt. En vooral wat ik dan ga doen als mijn grens is overschreden. Het verzet in? Wat doen dan? Emigreren lijkt de meest voor de hand liggende optie. Radio 1 deed vanmorgen verslag van de reacties in Brazilië op de dood van meneer Mendenez. Grootste gemene deler was verbazing. Niet dat de politie op verdachte mensen schiet, maar dat de politie op blanke verdachte mensen schiet. Ik ga daar maar heen, denk ik.