Griep
Virologen roepen al zolang hun vakgebied bestaat, dat we vroeg of laat te maken gaan krijgen met een pandemie, een wereldwijde epidemie. De ziekteverwekker die voor dit doemscenario zou moeten zorgen is niet altijd dezelfde, zodat de spanning er nog een beetje in blijft, maar het Influenza A virus is veruit het populairst. En dan vooral de H5N1 variant, beter bekend als de vogelgriep.
Het ligt ontzettend voor de hand: globalisering heeft er toe geleid dat de wereld één groot supercontinent is, waar iedereen met iedereen in contact kan komen. Op veel plaatsen leven mensen en dieren zo dicht op elkaar dat ze elkaars ziektes krijgen. En Influenza is een rotding dat zich makkelijk verspreidt.
Pak er maar een atlas bij: toen het jaar 2005 begon, was er vogelgriep geconstateerd in Thailand en Vietnam. Dat sloeg over naar Cambodja en Noord-Korea. In mei 2005 viel er een vogelgriepdode in Centraal China en in juni eentje in West China. Ook in juni overleden drie inwoners van Sulawesi (Indonesië) aan de vogelgriep. (link)
In juli werd vogelgriep geconstateerd in Novosibirsk in Zuidoost Rusland, al werden daar geen mensen besmet. En vorige week werd het dorpje Golubovka(*) in Noord Kazachstan van de buitenwereld afgesloten, omdat er vogels met griep rondliepen.
De teller staat op 112 zieken, waarvan er 57 zijn overleden. China en Noord-Korea worden daarbij niet meegerekend, omdat de regimes van die landen liever niet praten over iets dat eventueel zou kunnen suggereren dat ze niet onfeilbaar zijn.
Die getallen zijn vooralsnog niet erg schokkend. Maar deze epidemie zou wel eens een veenbrand kunnen zijn: hoewel er gevallen bekend zijn waarin H5N1 misschien werd overgedragen van mens op mens, gaat dat voorlopig niet erg van harte - vogelgriep wordt vooral overgedragen van vogel op mens. Maar hoe meer besmettingshaarden er zijn, hoe groter de kans wordt dat ergens een variant ontstaat die vrolijk van mens naar mens hopt.
Nederland heeft momenteel 220.000 doses virusremmers klaar liggen. Dat is leuk voor een klassieke vogelgriepepidemie, maar veel te weinig voor het scenario waarbij mensen elkaar kunnen besmetten. Daar moet heel rap verandering in komen.
-
(*) gebruikersnaam: ikniksblog, wachtwoord: ka256ctk
8 Reacties:
Echt maar zo weinig? Daar schrik ik best van. Wat houdt ze tegen meer te maken? De kosten? Het productieproces?
LL
Er wordt wel aan gewerkt, maar dat gebeurt in EU-verband en gaat dus niet zo snel. In een brief (pdf) aan de Kamer uit maart 2004 meldt minister Hoogervorst dat hij in 2003 zoveel antivirale kuren heeft aangeschaft als er op de wereldmarkt beschikbaar waren. En op 8 april 2005 heeft Hoogervorst Kamervragen van CDA'er Ormel over de kwestie beantwoord, zie deze pdf.
Dat is inzichtlijk dank je.
Tja, het is ook politiek. Zie ook "Parlement en Polio" en de politiek die tegen de wens van de gezondheidsraad massaal ging inenten tegen meningokokken.
BBC news van vandaag:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4135246.stm
Om een uitbraak van een ziekte in Nederland te voorkomen, hoef je natuurlijk niet iedereen in Nederland in te enten. Uitgerekend LL, die er op is afgestudeerd, zou dat moeten weten. We hebben bijvoorbeeld regelmatig uitbraken van open TBC, waar met wat speurwerk de deksel prima op de pan kan worden gehouden.
Hetzelfde geldt voor andere ziekten. De hoeveelheid vaccins die je nodig hebt hangt o.a. af van de besmettelijkheid van de ziekte, en van de incubatietijd. Daar kan je een modelletje op loslaten, en vervolgens zien hoeveel vaccins je nodig hebt. Het zou best kunnen dat een kwart miljoen vaccins meer dan voldoende is.
Hoho, LL is geen epidemioloog. Wat ik wel weet is dat de WHO voor polio een vaccinatiegraad van 80 procent adviseert. Dat is helemaal niet zo besmettelijk en ook niet voldoende zoals weleens is gebleken.
Want namelijk met de mobiliteit tegenwoordig is de kans veel groter dat een ziekte een land binnenkomt.
Het is niet voor niks dat op dit moment rioolmonsters worden genomen om te kijken of polio toevallig weer voorkomt in Nederland.
LL
Niet dat ik overigens pleit voor inenten van de hele bevolking, ik vond het wat weinig, dat wel. Wat het beste is om te doen, weet ik ook niet.
LL
En: dat is ook helemaal niet zo besmettelijk moet een toevoeging hebben "als griepvirussen".
LL
Een reactie posten
<< Home