07 september 2005

Buffalo Soldier

Mijn ouders hebben mij altijd geleerd dat je gelovige mensen niet moet pesten. Zelf waren zij overtuigd atheïst, en dus vonden ze dat gelovigen het al zwaar genoeg hebben. Het idee dat er een onzichtbaar wezen over je schouder meekijkt en jou langs zijn onsterfelijke meetlat legt, zal niet voor iedereen even rustgevend zijn. Als ik in de krant lees dat geen hond meer weet wat er nou gevierd wordt met Pinksteren, of dat Turken massaal ontkerken, heb ik een goede dag. In stilte natuurlijk, want je mag die paar gelovigen die overblijven niet pesten - ze hebben het al zwaar genoeg.

Soms, echter, is je religie helemaal geen last, of zelf een troost omdat er toch echt een reden moet zijn dat ook jòu wel eens nare dingen overkomen. Soms is het een soort wettelijk vrijkaartje. Ik mag niet zomaar zeggen dat homo's varkens zijn, of gelijk staan aan dieven, maar islamitische of gristelijke frusten mogen dat wel. Deze week sleepte een jongen zijn werkgever voor de rechter: zijn dreadlocks waren een uiting van zijn religie, en dus had zijn baas niet het recht om hem op grond daarvan promotie te weigeren.

Als hij toevallig dreadlocks had gehad omdat hij een hippie was, hadden ze er dus gewoon af gemoeten, maar omdat hij toevallig gelooft in de goddelijkheid van één of andere dode neger mogen ze blijven. Als dreadlocks niet representatief zijn (en dat is een andere discussie!), dan moet je niet solliciteren op een baan waarvoor je representatief moet zijn. Ik heb in een restaurant gewerkt waar een Marrokaanse jongen uit zijn neus ging vreten als er een bestelling met varkensvlees kwam, want dat mocht hij niet aanraken van Allah. Zoek dan een andere baan, man!

Maar als we blijkbaar in Nederland van plan zijn om alle ruimte te laten voor de meest idiote gedragingen, wil ik bij deze het startschot lossen voor een nieuwe religie: Het Iknik.blogspot.comisme. Het is voor aanhangers van deze nieuwe godsdienst streng verboden stropdassen te dragen, mensen aan te springen met 'u' (in de ogen van het Heilige Iknikiaanse Spook zijn wij immers allen gelijk!), of om mensen die van rechts komen voorrang te geven.

Je kunt het Heilige Woord steunen door al je vrienden naar deze site te sturen, en op alle internetfora waar je komt te linken naar deze text. Moge het Spook met je zijn!

5 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Mensen met een religie pesten mag wel in een column? Jij, die de internationale van je ouders hebt geleerd hebt er blijkbaar ook een of andere tik van mee gekregen ;)

LL

7 september 2005 om 09:22  
Blogger Bart Braun zei...

"There are a million different reasons for comedy, but one is to prick pomposity. And when it comes to self-righteousness and pomposity, religion has been the unchallenged winner for the last 5,000 years."

Mark Steel

7 september 2005 om 19:28  
Anonymous Anoniem zei...

Maar toch denk ik dat antireligieus zogenoemde verlichte idee dezelfde functie heeft voor de mensen die daar in geloven.

8 september 2005 om 09:50  
Blogger Bart Braun zei...

Oh, ongetwijfeld. Maar het grote verschil is dat atheïsten de rest van de wereld niet in de weg lopen met rare opvattingen over varkensvlees, de heiligheid van ongewassen haren, of religieus onvermogen om de handjes te laten wapperen op de heilige dag. Als atheïsme al een godsdienst is, proberen de aanhangers tenminste geen voordeeltjes eruit te slepen.

8 september 2005 om 14:53  
Anonymous Anoniem zei...

Och, die jongen moet ook al van die vieze dreads dragen van god, naast het belast zijn met het geloof. Zo iemand gun ik nog wat.

8 september 2005 om 17:02  

Een reactie posten

<< Home