05 september 2005

Expeditie Mars

Ruimtevaart is een fantastisch fenomeen. Sondes en robots worden het zwarte niks in gekatapulteerd, om kiekjes te maken van werelden waar geen mens ooit is geweest. Voyager 1 zendt ons signalen vanaf de rand van het zonnestelsel, Huygens bracht ons beelden van het bizarre Titan en Spirit en Opportunity komen bijna wekelijks met nieuwe panoramafoto’s. Allemaal geweldig, maar ruimtevaart kent één groot probleem: het is duur.

De meeste mensen hebben er niet echt een probleem mee dat NASA en ESA bakken met belastinggeld spenderen aan ruimtevaart, maar het is niet onredelijk om iets terug te verwachten voor dat geld; wetenschappelijke data leuk en aardig, maar het oog wil ook wat. Het is dan ook volkomen terecht dat de sonde die op Titan landde een fotocamera aan boord had, en dat de robotjes die over het oppervlak van Mars tuffen naast saaie grafiekjes ook af en toe een mooie ansichtkaart naar de Aarde sturen. En toch: het kan nog beter.

Maak kennis met John, Fred, Lucien, Daniël, Truus, Maria, Judith en Marlies. Met z’n achten beginnen zij aan een groot avontuur: een ruimtereis naar Mars. In een ruimteschip dat van alle gemakken voorzien is, en waar achtenzeventig camera’s de kandidaten vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week in de gaten houden. Ze zullen lief en leed delen, samen lachen, samen huilen, ruziën en het weer goedmaken. Hoe zal de bevalling van Maria gaan? Kan Daniël zijn glutenallergie overwinnen? En wat zal Fred gaan doen als zijn pillen na een maand op zijn? De kijkers zullen het allemaal live kunnen volgen.

Aan het eind van elke maand mag het publiek per SMS bepalen welke kandidaat er met een escape-pod richting Aarde wordt gelanceerd, en de spelers moeten opdrachten vervullen om zuurstof en eten mee te verdienen. Als alles goed gaat, landen er uiteindelijk twee mensen op het oppervlak van Mars. Het publiek stemt dan een laatste keer, om te bepalen welke van de twee kandidaten de eerste mens gaat zijn die voet op Mars zet.

Expeditie Mars zal waarschijnlijk de eerste ruimtemissie zijn die geld oplevert.

1 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Volgens Linda, het blaadje van de zus van John Talpa, zit niemand meer op reality te wachten. Wat jammer dat ze dat niet aan haar broer vertelde. Expeditie Mars klinkt als een goed plan (maar waar ken ik die namen toch van? ;) ), maar ik denk dat we het probleem bij de wortel aan moeten pakken.

We nemen twintig ontwikkelaars van televisieprogramma's, en zetten ze samen in een kamer vol camera's.
Het uiteindelijke doel: gezamelijk een vernieuwend, kwalitatief goed televisieprogramma verzinnen, waarbij de menselijke fatsoensnormen intact blijven maar waar mensen wel naar willen kijken.

Er worden geen mensen weggestemd - als ze niks kunnen bedenken blijven ze er eeuwig zitten. Plaskaarten kunnen worden verdiend door afstand te doen van het intellectuele eigendomsrecht op eerdere shows - sowieso prijzenswaardig omdat er geen intellectuele arbeid aan vooraf ging.
Iedereen die iets bedenkt dat nog beroerder is dan de spermashow krijgt een schot in de buik.

BB

5 september 2005 om 17:33  

Een reactie posten

<< Home