26 augustus 2005

Verstand op nul, hok op oneindig

Trekvogels zijn verschrikkelijke bikkels. Nederlanders die ’s winters naar het warme Zuiden trekken, klagen vaak al dat ze de autorit te zwaar vinden. Zo’n vogel, die doet dat gewoon op eigen kracht, vetreserves en doorhoudingsvermogen. Elk jaar verheugen vogelaars zich op de vogeltrek, en staan ze idioot vroeg op om met hun verrekijkers deze topsport te kunnen aanschouwen.

Dit jaar zijn ook niet-vogelaars geïnteresseerd in de vogeltrek. Er komen namelijk misschien verstekelingen mee. Vogels trekken niet allemaal keurig van Noord naar Zuid, er wordt ook van Oost naar West gevlogen, en in het Oosten, daar heb je het vogelpest-virus.

Vogelpest, zo weten wij allemaal, daar gaan vogels dood van. Heel naar als je toevallig een vogel bent of in de vogelbusiness zit, maar voor de meeste mensen een ver-van-je-bed-show. Waarom wij zo bang zijn voor vogelpest, is dat het virus zich kan muteren in een tussen mensen onderling overdraagbare vorm, die als een pandemie huis zal houden en massaal mensen uit zal roeien.

In Nederland moeten de kippen dit jaar op ’t hok, want de trekvogels komen eraan. Daar komen nogal wat problemen bij: er moeten snavels afgebrand om te voorkomen dat ze elkaar kaalpikken, een biologisch ei moet uit een kip komen die buiten heeft gespeeld, boeren vinden het zielig om hun kippen op te hokken en zo meer.

pinknagel
Tijd om ons eens af te vragen waarom die kippen nou opgesloten moeten worden. Angst voor die grote oversprong is een nobele reden. Laten wij eens op de kaart van Europa kijken. Veel mensen hebben het idee dat hun vaderland veel groter is dan het in werkelijkheid is, dus stamp ik het er voor de zekerheid nog maar eens in. Alles dat je op deze kaart kunt zien is risicogebied voor vogelpest – in Siberië, rechtsboven, zijn ze er al druk mee. Nederland is dat stukje ter grootte van je pinknagel, rechts van Groot Brittanië.

In al die andere landen hebben ze geen ophokplicht! De overheid verwacht blijkbaar dat het virus braaf wacht tot het in Nederland is en daar pas gaat muteren. Zelfs als dit waar zou zijn, zijn we nog steeds delul, omdat de hobbykippen niet opgesloten hoeven te worden. In werkelijkheid echter, heeft deze maatregel alleen zin als hij Europawijd wordt genomen.

Het economisch belang van de pluimveehouderij dan? Dat is zeker een belangrijke zaak, maar eerst en vooral de zaak van de pluimveehouder zelf. Het zijn zijn kippen, en hij mag bepalen of hij het risico op vogelpest op vindt wegen tegen verminderd welzijn van zijn kippen en opbrengst van zijn eieren. Als de overheid zo nodig met wetgeving wil smijten, dienen ze hygiënemaatregelen af te kondigen die besmetting tussen bedrijven voorkomen. Maar laat de overheid eerst eens leren op de kaart te kijken.