22 januari 2006

Poen voor Pop (II)

Is het schrijven van blogjes een kunstvorm? Daar kun je over twisten. Is het een baan? Het antwoord op die vraag is makkelijk: alleen als je ervan kunt leven. Ik parafraseer: “Wanneer je een carrière wilt in het bloggen zul je, net als in andere genres, dag en nacht blogger moeten zijn en hiervoor alles opzij moeten zetten. Hoe meer je van semi-professioneel naar professioneel gaat, hoe meer de noodzaak van bijverdiensten gaat knellen. Veel bloggers zien dit ook als een onderdeel van het artiestenleven. Maar voor de meesten is het een situatie die niet te lang moet of kan duren; zij haken dan af.”

Na deze zin komt vervolgens een heel verhaal waarin staat dat bloggers meer overheidssteun moeten krijgen. Onzin? Ada Gerkens van de Sjekkiesrokende Paupers meent het bloedserieus, alleen heeft zij het over ‘popmuzikanten’ in plaats van bloggers. Popmuziek is belangrijk voor onze cultuur, en daarom moet er meer geld heen, aldus Gerkens.

Ik heb in een eerdere post al eens uitgelegd dat het plan van Gerkens stom in elkaar zit, en dat dat geld anders besteed moet worden. Over anderhalve week komt haar nota in de Tweede Kamer, alwaar hij hopelijk gruwelijk afgeschoten zal worden.

Nederlandse podia als Ekko, Doornroosje en De Melkweg kunnen zonder subsidie niet blijven bestaan. Velen van hen worden nu al door bezuigingsdrift met sluiten bedreigd. Dat zou erger zijn voor de Nederlandse popmuziek dan het moeten missen van een fondsje met ambtenaren.
Zulke podia bieden bandjes kans op doorbraak, als ze maar goed genoeg zijn. Voorbeeld waar ik zelf bij was: Zzz kreeg haar eerste platencontract nadat ze in Ekko voorprogramma mochten zijn. Doen het nu hartstikke leuk in binnen- en buitenland.

En als je iets maakt waar te weinig mensen naar willen luisteren of kijken? Waarom zou je dan subsidie verdienen? Je hobby blijft gewoon je hobby en moet je ernaast blijven werken. Dat doen Iknik en ik ook. Uiteraard blijf ik hopen dat deze site ooit zoveel geld op gaat leveren dat wij ervan kunnen leven. Adverteerders en subsidiegevers kunnen zich melden via ikniks.blog@lycos.nl